”Historieförfalskning i Goebbels anda”

Justitieminister Morgan Johanssson kritiserar SD-kampanj

avAnders Johansson

Sverigedemokraterna lanserar i dag en ny kampanj i tunnelbanan i Stockholm.

”Det är inte första gången sossarna hjälper Tyskland att ta över Europa”, lyder ett av budskapen.

– Ren historieförfalskning i Goebbels anda, kontrar justitieminister Morgan Johansson (S).

Budskapet som SD för fram på EU-valsaffischerna leder tankarna till 1930-talet och situationen som rådde under andra världskriget.

1 av 3 | Foto: TWITTER

På Twitter säger partiet, som en utveckling av budskapet, att Socialdemokraterna var det parti som i störst utsträckning hjälpte Nazi-Tyskland under kriget:

”De lånade ut tågvagnar, försåg den tyska krigsmakten med stål, tillät tyska trupptransporter genom landet osv. Det var Socialdemokraterna som krävde att Hitlertyskland skulle stämpla ett "J" i judiska pass i syfte att kunna avvisa judar vid gränsen. Den socialdemokratiska regeringen censurerade också svenska medier som försökte rapportera om nazisternas tortyr och koncentrationsläger.”

Justitieminister Morgan Johansson (S) anser att det är en både falsk och ”vämjelig kampanj” . Och drar paralleller till nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels.

”Ren historieförfalskning”

Morgan Johansson skriver på Twitter:

”SD bedriver nu ren historieförfalskning i Goebbels anda. När Hitler gjorde sig till diktator i Tyskland 1933 så var det ett parti som röstade emot: socialdemokraterna. Tusentals socialdemokrater och fackföreningsmän drevs i exil eller dödades i nazisternas koncentrationsläger.”

Många har synpunkter på kampanjen, däribland Judiska ungdomsförbundet i Sverige. Talli David, ordförande, säger i ett uttalande till Aftonbladet:

- Vi i Judiska ungdomsförbundet i Sverige ställer oss starkt emot den här typen av populistiska valkampanjer. Vi håller oss ofta borta ifrån partipolitiska ställningstaganden men detta är omdömeslöst, historielöst och exploatering av Förintelsen i politiska syften vilket vi är skarpt kritiska mot.

”S försöker bortförklara”

Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen, säger angående Morgan Johanssons uttalande:

– Att en ledande socialdemokratisk minister totalt försöker bortförklara partiets agerande under andra världskriget och deras stöd för nazismen, är uppseendeväckande och visar bara hur mycket arbete de har kvar att göra när det kommer till att erkänna sina misstag och belysa de mörka sidorna av sin historia.

ARTIKELN HANDLAR OM