Svensk-finskt i topp i sökningar om EU-valet

avTT

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP-TT
Svenskar och finländare googlar flitigt frågor om EU-valet. Arkivbild.

Sverige och Finland toppar bland EU-länderna när det gäller nätsökningar efter information om EU-valet, enligt statistik från de gångna sju dagarna från sökföretaget Google.

Andelen av alla Googlesökningar som handlar om EU-valet är mer än dubbelt så stor i Sverige som i exempelvis i Danmark eller Italien. Och jämfört med Storbritannien är andelen drygt tre gånger så hög i Sverige.

Allra minst andel sökningar om EU-valet görs enligt Googles mätningar i östeuropeiska länder som Bulgarien, Rumänien och Ungern.

Statistiken gäller bara sökningar som gjorts med Google och inte med andra verktyg och sajter som kan användas för att hitta information om EU-valet. Den är inte heller justerad för internetvanor i olika EU-länder.

Sett över hela EU är den tredje och fjärde vanligaste frågan som ställts på svenska. De lyder: "Vad ska jag rösta på i EU-valet 2019?" och "Vad vill partierna i EU-valet?"

Joakim Larsson, kommunikationschef på Google Sverige, tycker att mätningen visar ett högt mått av vetgirighet i Sverige inför valet på söndag och hoppas att det ska avspegla sig i ett högt valdeltagande.