Sverigedemokraterna

Annie Lööf om tafsanklagelserna: ”Vedervärdigt”

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Jimmie Åkesson säger att han har fortsatt förtroende för Peter Lundgren efter avslöjandet om att han tafsat på en kvinnlig partikamrat.

Flera politiker reagerar dock på hur SD hanterat händelsen och att Kristina Winberg, som slagit larm, petas.

”Om dessa uppgifter stämmer är det helt vedervärdigt”, skriver Annie Lööf.

Peter Lundgren medger att han har tagit en kvinna på brösten under ett partievent under förra året. Kristina Winberg, fyra på listan till EU-parlamentet säger till Expressen att hon slagit larm till partistyrelsen. Under söndagen petades hon och uteslöts ur partiet.

Åkesson säger att han har fortsatt förtroende för Lundgren och att både han och kvinnan anser att saken är utagerad. Att Winberg strykits från listan ska inte ha att göra med händelsen.

I Ekot tonar Lundgren ner händelsen:

– Det är en väldigt överdriven historia som jag och kvinnan under dagen kommer gå ut och bemöta, säger han.

Händelsen har väckt reaktioner bland svenska politiker.

”Om dessa uppgifter stämmer är det helt vedervärdigt. Kvinnan som larmat får gå när mannen misstänks för övergrepp och han bekräftar dessutom det inträffade. SD visar återigen upp sin bedrövliga kvinnosyn”, skriver Annie Lööf på Twitter.

”Motsatsen till rättssäkerhet”

V-ledaren Jonas Sjöstedt manar Åkesson till att ta ställning:

”Straffas den kvinna som slår larm om sexuella trakasserier från SDs toppolitiker? Jimmie Åkesson måste kliva fram och ta ställning till det som nu sker i hans parti”, skriver Sjöstedt på Twitter.

Jessica Polfjärd, andranamn på Moderaternas valsedel till Europaparlamentet säger till Expressen:

– Om det här stämmer så tycker jag att det är för jävligt, rent ut sagt. Att Peter Lundgren förminskar det faktum att han har tagit en kvinna på brösten och verkar inte förstå att det här är ett sexuellt ofredande, om kvinnan inte har velat det här. Peter Lundgren måste förklara vad han har gjort och sagt, säger Polfjärd.

”Kan bara instämma. Den som felar går fri och den som slår larm straffas. Det känns som motsatsen till rättssäkerhet”, twittrar Tobias Billström, gruppledare i riksdagen.

”Normaliserande är fan inte okej”

Anders Ygeman (S), skriver på Twitter:

”Han tog upp sina händer under hennes tröja och drog i hennes behå och hon stretade emot.” Beskrivs alltså av Åkessons pressavdelning som ”En kväll med trevligt umgänge där ett missförstånd uppstod” Orwell har mött sin överman”

Alice Bah Kuhnke (MP) som också kandiderar till EU-parlamentet skriver på Twitter.

”Normaliseringen av tafsande är fan inte okej! Och det pågår överallt. I varenda rum och i alla korridorer, också i maktens.

Vill vi att våra döttrar och deras döttrar ska behöva uppleva samma begränsningar av deras utrymme och frihet? Samma rädslor och ångest? Eller ska vi se till att vi arbetar bort trakasserierna en gång för alla?”, skriver Bah Kuhnke på Instagram.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

LÄS VIDARE

EU-valet: Alla datum att hålla koll på

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Peter Lundgren

Kristina Winberg

Annie Lööf

Jimmie Åkesson