Myndigheterna jagar bloggkossan Hilda

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bloggkossan Hilda är mer som än hund än en kossa, menar ägaren Marika Andersson. Hilda bor i stallet med sina hästkompisar och får gå in i familjens hus och fika. Men myndigheterna jagar henne och Marika.

– De säger att hon måste ha en artfrände, trots att det är ett djur som mår bra och är lycklig.

För två år sedan la Marika Andersson exman ner sitt jordbruk varpå hon och hennes dotter tog hem en av kalvarna, Hilda, till sin lilla gård i Vännäs i Umeå. Sedan dess har Hilda fått bo med Marikas hästar och katter i stallet.

När Hilda var liten fick hon komma in i familjens kök och hälsa på och fika. Sedan dess har hon varit en kär familjemedlem och är nästan mer som en hund än en kviga, säger Marika.

– Hon är ju lite större än en hund, skrattar hon. Hilda älskar att vara i köket. Hon brukar stå utanför och säga mu, då vill hon komma in och fika. Det bästa hon vet är bullar, mandariner och annan frukt – och att bli kliad.

1 av 2 | Foto: Privat.

Har en egen madrass i huset

Hilda har en egen madrass i huset. På den brukar hon gå in och lägga sig och vila någon timme om dagen med Marika och katterna.

– Hon är ko-lugn och helt rumsren. Jag brukar jämföra med människor, är du lugn är magen lugn. Är du stressad, ja då blir det fart på magen också.

Kossan Hilda har en blogg som Marika startade åt henne för snart två år sedan. Hon har besökare från 55 olika länder från alla världsdelar. Mest poppis är hon i USA och på Irland. Tillsammans brukar de två åka ut på marknader, arrangemang och ålderdomshem. Marika bloggar därefter om de olika mötena.

– Många tror att kossor bara är livsmedelsprodukter. De är så mycket mer. Därför tycker jag det är roligt att få visa hur kloka djur faktiskt är.

1 av 3 | Foto: Privat.

Myndigheterna jagar Hilda och ägaren Marika

Men allt är inte guld och gröna skogar i Hildas liv. Myndigheterna jagar henne och ägaren Marika Andersson. Enligt jordbruksverket måste kossor ha en artfrände. Trots att hon bor med hästarna räcker inte det.

Saken har nu hamnat i en domstolsprocess – trots att veterinär, etolog och till och med Länsstyrelsen själva medger att Hilda har det alldeles utmärkt.

– Jag förstår det inte. Det är ett djur som mår bra och är lycklig. Hästar får ha en kossa som artfrände om den mår bra av det men kossor får det inte.

Många har frågat Marika om varför hon inte bara skaffar en till ko. Men hon berättar att det har hon gjort. För ett år sedan lånade hon en kalv till Hilda. Efter en kvart tröttnade hon på kalven och råmade högt och ville ut till sina hästkompisar i hagen.

– Dessutom har jag inte plats för en till ko, min gård är för liten just nu. Jag har för små marginaler för det.

1 av 2

”Hade skrikit sig hes av förtvivlan om hon inte fick gå ut”

Marika vägrar att sätta henne i annat kostall hos någon bonde.

– Om hon inte hade fått gå ut på hela vintern, hon hade mått så dåligt och skrikit sig hes av förtvivlan. Hon är van vi det här livet nu.

En jurist hjälper Marika med fallet och de är just nu i processen att få ett prövningstillstånd i kammarrätten.

– Det värsta som skulle kunna hända är att de tar henne ifrån mig, ger henne till en mjölkbonde eller slaktar henne. Man kan inte alltid följa de fyrkantiga lagarna, ibland måste man se till individen.

”Det är upp till djurhållaren hur detta blir”

Annelie Grip Hansson, länsveterinär säger att enligt lag måste nötkreatur ha en artfrände eftersom de mår bäst när de får bo med andra av sin art.

– Det är därför den regeln finns. All forskning har visat att de mår bäst då.

Vad som kommer att hända Marika Anderssons ko Hilda är ännu inte bestämt.

– Det är upp till djurhållaren hur detta blir, om hon väljer att uppfylla lagstiftningen eller inte. Skaffar hon inte en artfrände kan hon välja att ställa kon någon annanstans där det finns en artfrände, säger Annelie Grip Hansson.

Så även om det är tydligt att Hilda mår bra förändrar det inte ett beslut?

– Den har inte varit sjuk, det kan vi bedöma. Men varför skulle man undanhålla den en artfrände? Den frågan kan man också ställa sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE