Experten: Visar att IS fortfarande har kapacitet

avKlas Widestrand

Publicerad:
Uppdaterad:

IS högste ledare Abu Bakr Al-Baghdadi hotar med hämnd i ett nytt videoklipp. Att terrorledaren nu visar sig för första gången på flera år har en viktig symbolisk betydelse för organisationen, enligt terrorforskaren Magnus Ranstortp.

– IS och al-Baghdadi visar att de fortfarande är en kraft att räkna med, säger Ranstorp.

Den nya videon är till synes det första livstecknet från al-Baghdadi sedan 2014.

– Det här är en nagel i ögat på den stora koalition som försökt bekämpa IS och som till viss del lyckats lokalisera ledarna inom IS, men inte al-Baghdadi själv. Bara det att han har överlevt alla försök att hitta honom är en seger i sig för IS, säger Magnus Ranstorp.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Foto: TT
Terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Videon är ett tydligt tecken på att IS inte har besegrats, säger Ranstorp och nämner flera faktorer som pekar mot att terrororganisationen fortfarande är aktiv, däribland terrorattentaten i Sri Lanka.

– Man har fortfarande kapaciteten att dirigera terrorattacker, men det finns även provinser i Egypten, Afghanistan och på andra platser där IS har en närvaro.

I takt med att IS förlorat sitt territorium har de bytt strategi. Fokus för kommunikationen med anhängarna ligger för tillfället inte längre på att expandera och vinna nya landområden, enligt Ranstorp.

– Nu har man i stället intagit ett offernarrativ . Själva grundkärnan i narrativet går ut på att väst för ett krig mot islam. På sikt vill man återuppstå och det har man också möjlighet att göra eftersom ideologin lever kvar både på internet men också på flera håll runtom i världen, inte bara i Mellanöstern och västvärlden.

Mycket arbete återstår

Videon med al-Baghdadi bör fungera som en väckarklocka, anser Ranstorp.

– Det är en påminnelse till väst om att det är mycket arbete som återstår för att lokalisera al-Baghdadi och för att kunna trycka tillbaka både ideologin och själva rörelsen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM