Ministrar i Sydsudan straffas av USA

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Stephen Wandera/AP/TT
Sydsudans tidigare vicepresident Riek Machar (till vänster) och president Salva Kiir har ingått ett fredsavtal. Arkivbild.

USA har belagt två ministrar i Sydsudan med sanktioner för att ha förhindrat fredsprocessen i landet. Försvarsminister Kuol Manyang Juuk och ministern för regeringsfrågor Martin Elia Lomuro får nu sina tillgångar frysta i USA och nekas inresetillstånd dit.

Enligt USA:s finansdepartement bär Lomuro ansvar för att milisgrupper rekryterats för att attackera oppositionsstyrkor. Försvarsministern bär enligt USA ansvar för att militär inte dragits tillbaka från konfliktzoner i landet i enlighet med fredsöverenskommelsen mellan parterna.

President Salva Kiir och den tidigare vicepresidenten Riek Machar – som stått på varsin sida i den blodiga konflikten – har inom ramen för fredsavtalet enats om att bilda regering, men den utsatta tiden för regeringsbildningen har förlängts i två omgångar.

Konflikten i Sydsudan har krävt omkring 400 000 liv. Omkring en miljon människor, en tredjedel av landets befolkning, har tvingats lämna sina hem.

Publicerad: