”Det här riskerar att starta ett riktigt krig”

Wolfgang Hansson efter USA attacken på Iran

avAlice Hermansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mordet på toppgeneralen Qassem Soleimani gör att konflikten mellan USA och Iran eskalerar.

Efter nattens attack hotar Iran med hämnd.

– Det här riskerar att starta ett riktigt krig mellan USA och Iran, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson.

Läget mellan USA och Iran är spänt. Natten till fredag dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani av USA vid en raketattack mot flygplatsen i Bagdad. Han var ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds. Och en av landets viktigaste och mest betydelsefulla makthavare.

– Han var en otroligt hög ledare i Iran. Detta är en extrem handling från USA:s sida, säger Wolfgang Hansson.

1 av 3 | Foto: AP/TT
Qassem Soleimani dödades i Bagdad.

Eskalerande konflikt

Sedan president Donald Trump sa upp kärnenergiavtalet med Iran för drygt ett år sedan har konflikten mellan länderna eskalerat.

Den 27 december avfyrade den Iranstödda milisen 31 raketer mot en bas i irakiska Kirkuk. I attacken dog en amerikansk entreprenör och flera personer skadades. Trump och USA svarade med att bomba gruppens fästen i Irak och Syrien. Och på nyårsafton stormades USA:s ambassad i Bagdad av pro-iranska milismän.

I ett uttalande från Pentagon på fredagsmorgonen hölls Soleimani ansvarig för både bombningen och stormningen av ambassaden.

– Mordet på Soleimani kan man se som en hämnd för den senaste veckans attacker. Nu har man kommit allt närmare riktiga krigshandlingar. Det här är så nära det går att komma att förklara krig mot Iran utan att officiellt göra det, kommenterar Wolfgang Hansson.

”Internationell terrorism”

Efter mordet på toppgeneralen twittrade Irans utrikesminister Javad Zarif att USA:s handling är ”internationell terrorism” och extremt farlig och en dum upptrappning av det redan spända läget mellan de båda länderna.

Han påpekar också att USA ”nu bär ansvaret för alla kommande handingar”.

Även Irans höga tjänsteman Mohsen Rezai utlovar hämnd mot USA.

Foto: PATRICK SEMANSKY
I samband med attacken twittrade Donald Trump ut bilden av den amerikanska flaggan, utan någon kommentar.

Runt om i världen undrar man nu vad som kommer att hända.

– Iran kommer att ge sig på amerikanska medborgare. Eller andra typer av amerikanska mål, kanske i Mellanöstern. Det är inte säkert att den här hämnden blir en engångsgrej utan det kan ske över en lång period. Det enda man kan vara säker på att det kommer bli ett kraftfull iranskt svar, säger Wolfgang Hansson.

”Trump slår till stenhårt”

I samband med attacken på Soleimani twittrade Donald Trump ut bilden av den amerikanska flaggan, utan någon kommentar.

– Detta är hans ledarstil, att han slår till stenhårt. Trump säger att han gjorde detta för att skydda amerikanska liv och amerikanska soldater. Men det kan bli tvärtom istället, att han sätter amerikanska liv i fara. Den amerikanska oppositionen och de demokrater som uttalat sig har sagt att detta var en väldigt dum och besvärlig upptrappning av konflikten, kommenterar Wolfgang Hansson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Iran

USA

Irak

AB Voice