Boeing 737

Boeing-anställda om stoppade planet: Designat av clowner

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Flygplansjätten Boeings anställda hånar företagets stoppade modell:

”Planet är designat av clowner som i sin tur handleddes av apor”.

Det skrevs innan haverierna som kostade flera hundra människor livet inträffade.

Boeing har skickat hundratals av de anställdas interna meddelanden till den amerikanska kongressens utredare. Av misstag.

I den interna kommunikationen framkommer att de anställda själva inte har mycket tilltro till planmodellen som på kort tid var inblandat i två krascher med flera hundra döda som följd.

Åtta månader innan kraschen i Indonesien så skriver två anställda till varandra om att låta sin familj flyga med ett Boeing 737 Max där piloten tränats i simulator, skriver New York Times.

”Jag skulle inte göra det”, skriver den anställde.

En annan anställd skriver att ”Jag har ännu inte fått guds förlåtelse för det jag mörkade förra året”. Enligt New York Times anspelade påståendet på kontakter den anställde haft med luftfartsmyndigheten.

Det framkommer också att Boeing lagt stor möda på att slippa krav från luftfartmyndigheten i USA på att göra träning i en simulator obligatoriskt för modellen, skriver New York Times. En annars dyr och tidskrävande process.

I stället för träning i simulator så lyckades Boeing få igenom att det skulle räcka med att träna på att flyga planet vid en vanlig dator eller surfplatta.

Även efter de två dödskrascherna ville Boeing slippa obligatorisk simulatorträning för flygplansmodellen, skriver New York Times. Först i veckan har de bytt spår i frågan.

Boeing säger i ett uttalande att den interna kommunikation ”inte på något sätt speglar det företag vi är eller behöver vara, det är fullständigt oacceptabelt”.

Luftfartsmyndigheten FAA säger i ett uttalande att det inte väcks några nya säkerhetsfarhågor till följd av internkommunikation. Men att tonen och innehållet är ”nedslående”.

Demokratiske kongressledamoten Peter DeFazio som leder utredningen av Boeing 737 Max kallar uppgifterna som framkommit för avslöjande:

”De målar en djupt störande bild av hur långt Boeing uppenbarligen var beredda att gå för att undvika myndigheternas, piloternas och den flygande allmänhetens granskning. Samtidigt som deras egna anställda larmade internt.”

PODD: Aftonbladet Daily om Boeing-krascherna

Aftonbladet Daily pratar med anledning av de två Boeing-krascherna om flygsäkerhet med flygexperten Jan Ohlsson.
   – Det handlar om girighet. Det är nästan kriminellt, säger Jan Ohlsson som förklaring till hur två Boeing-plan kunde störta på kort tid.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Jennifer Riordan, 43, sögs delvis ur planet – nu måste Boeing bygga om

ÄMNEN I ARTIKELN

Boeing 737

Boeing

Krascher