Victoria och Daniel om Ari Behn: ”Stor sorg”

Jenny Alexandersson: De träffades och umgicks ofta

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kopplingarna mellan norska och svenska kungahuset är oerhört starka.

“Det är med stor sorg vi mottagit beskedet om Ari Behns bortgång”, säger kronprinsessan Victoria och prins Daniel i ett gemensamt uttalande.

”Under många år kände vi honom som en del av den norska kungafamiljen, som står oss nära”, säger kungen i ett uttalande.

Beskedet om författarens död kom strax före 21 på juldagen. Ari Behn som hade gift sig med norska prinsessan Märta Louise och med henne fått tre barn blev bara 47 år.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har gjort ett uttalande efter beskedet om Ari Behns död:

“Det är med stor sorg vi mottagit beskedet om Ari Behns bortgång.Vi kommer minnas Ari som den varma, hjärtliga och spirituella människa han var.
Det var en förmån att få lära känna Ari.
Våra tankar går till hans döttrar och familj.”

Även kung Carl Gustaf uttrycker sin sorg:

”Vi har tagit emot beskedet om Ari Behns tragiska bortgång. Under många år kände vi honom som en del av den norska kungafamiljen, som står oss nära. Våra tankar går till hans närmaste., säger han i ett uttalande.

”Oerhört stor sorg”

Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson har träffat Ari Behn flera gånger. I en intervju för några år sedan talade han varmt om Victoria och Daniel och den svenska kungafamiljen.

– För han såg ju dem som inte bara kungliga kolleger utan familj lite grann också. De träffades och umgicks. När Märta Louise var gift med Ari Behn så reste de jätteofta till Stockholm för att träffa kronprinsessparet. De reste helt inkognito när de hade möjlighet att ses, för att fira någonting eller ha semester ihop.

– Det här är en stor sorg för Victoria och Daniel, en oerhört stor sorg.

Jenny Alexandersson säger att de fortsatte att ha kontakt, även efter att skilsmässan mellan Ari Behn och Märta Louise gick igenom 2017.

– Även om det inte blev på samma nivå som när han var gift med prinsessan Märta Louise så var det ändå vänskap som fanns där.

Bland annat fanns ett gemensamt intresse för skidåkning.

– Jag vet att de var och semestrade i fjällen flera gånger.

1 av 3 | Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn på prinsessan Sofia och Carl Philips bröllop 2015.

”Väldigt kärleksfull”

– Det jag minns från de gånger jag träffat honom är att han var varm och välkomnande mot alla människor. Och jag minns att han i den senaste intervjun att han dels pratade väldigt mycket om Victoria och Daniel och den svenska kungafamiljen, men han var också väldigt kärleksfull mot Märta Louise och barnen.

– Att de här barnen har förlorat sin pappa är ju en fullkomlig tragedi.

Efter skilsmässan från Märta Louise köpte Ari Behn ett stort hus i närheten av Märta Louises bostad och de hade delad vårdnad om barnen.

”Oväntat och tragiskt”

– Utåt sett såg det ut som att han hade det bra, han träffade en ny kärlek och kunde verkligen satsa mycket tid på sitt konstnärskap. Han tog mycket från den kungliga världen, det var mycket prinsessor med kronor, palats och slott. Det kan ha varit ett sätt för honom att bearbeta tiden han hade tillsammans med Märta Louise och norska kungafamiljen.

– Det var bara så oväntat och tragiskt att det här fick ett sådant slut, säger Jenny Alexandersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE