Youtubeprofil polisanmäls efter uppmaning att mörda vita

Publicerad:
Uppdaterad:
Illustrationsbild.
Foto: Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
Illustrationsbild.

NYHETER

En Youtubeprofil från södra Sverige har polisanmälts för både hets mot folkgrupp och uppvigling efter att ha publicerat ett filmklipp i en sluten grupp på Instagram, skriver Dagens Nyheter.

I filmklippet ska youtubern ha uppmanat sina ”svarta bröder och systrar” att mörda vita svenskar.

”Om någon vit kille eller vit tjej försöker snacka skit om dig – skjut dem! Om de snackar skit om din familj – skjut dem!”, säger han i klippet, enligt DN.

Bakom polisanmälan står antirastiska organisationen Näthatsgranskaren. Där påpekar man vikten av att hot prövas rättsligt även när de riktas mot majoritetsbefolkningen.

– Det här är skadligt på så många sätt. Dels blir det vatten på kvarnen för högerextrema rörelser. Dels kan så här grov retorik faktiskt leda till att människor i socialt utanförskap hetsas till att begå attentat, säger Tomas Åberg vid Näthatsgranskaren till DN.

Youtubern har över 40 000 prenumeranter på sin vanliga kanal. Den slutna Instagram-gruppen hade drygt 400 medlemmar. Den har nu tagits bort, uppger DN.

Youtubern har bett om ursäkt efter att inlägget fått stor uppmärksamhet.

– Det framstår som en efterhandskonstruktion. Och även om det skulle ha varit ett skämt, så måste han ha insett att många skulle ta det här på allvar, säger Tomas Åberg till DN.

Publicerad:

LÄS VIDARE