Centrum

Enorma konsertplatsen pekas ut som win-win

Av: 

Robert Rosén

Platsen är belägen mellan Jörgen Kocksgatan och Grimsbygatan.
Platsen är belägen mellan Jörgen Kocksgatan och Grimsbygatan.

NYHETER

En arrangemangsplats med möjlighet att ta in 50 000 åskådare ska bli verklighet i Malmö.

En win-win-situation, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Ytan ska hårdgöras förr eller senare och då tänker jag hellre förr. Då kan vi använda den långt innan stadsområdet nått den platsen, säger kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen gav på onsdagen tekniska nämnden i uppdrag att iordningsställa en plats för utomhusarrangemang i Nyhamnen.

Arrangemangsplatsen kommer ha möjlighet att ta emot 50 000 åskådare - och ska göra att Malmö kan stå som värd för konserter i världsklass.

– Man tänker nog fel om man säger att det är en arena. Det är en hårdgjord yta för större arrangemang. Där finns inga sittplatser eller läktare utan det är en arrangemangsplats, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nyhamnen är ett av Malmös största utbyggnadsområden och när det står klart år 2055 kommer det innehålla 9000 bostäder och 16 000 arbetsplatser.

– Där är en stor yta så låt oss använda den redan nu. Ytan ska hårdgöras förr eller senare och då tänker jag hellre förr. Då kan vi använda den långt innan stadsområdet nått den platsen. Det är en utveckling för arrangörer som vill ha större arrangemang än staden har kapacitet till i dag. Det är en win-win då vi ändå ska göra hårdytan, säger Stjernfeldt Jammeh.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

76% RABATT

1450 SEK

Onlinekurs i Microneedling

Inga förkunskaper krävs

75% RABATT

249 SEK

Komplett tandundersökning

Hos Crown Clinic

50% RABATT

495 SEK

Lyxigt massagepaket, 90 min

60 min meridian detox-massage och 30 min fotvård

50% RABATT

125 SEK

Hårborttagning med vaxning hos Beauty By Patcharin

Lämplig för känslig hud

55% RABATT

59 SEK

Valfri take away pizza eller pasta på F.A.S.T Limhamn

Klassisk take away enligt italiensk tradition

46% RABATT

259 SEK

Valfri Italiensk 3-rätters middag inkl. ett glas mousserande

Ligger centralt vid Gustav Adolfs Torg

50% RABATT

450 SEK

Dermalogica Ansiktsbehandlingar hos H beauty

Välj mellan tre olika behandlingar

66% RABATT

1295 SEK

Onlineutbildning i browlift

Lär dig göra tjockare, fylligare och snyggare bryn

Kostar över två miljoner

Att framställa arrangemangsplatsen kostar strax över två miljoner kronor och då ingår markarbete, att hårdgöra platsen samt att dra elen.

– Vi har en plan för hela Nyhamnsområdet där vi kommer bygga flera tusen bostäder och arbetsplatser bakom centralområdet. Vi har en översiktsplan för arbetet som sker i tre olika etapper.

Området där arrangemangsplatsen ska ligga kommer i framtiden att bli en plats för bostäder och arbetsplatser. Men fram tills dess får Malmö alltså möjlighet att arrangera event med över 30 000 - 50 000 åskådare.

– Det vi gör nu är att vi börjar med en del som egentligen inte är den första etappen. Vi hårdgör ytan och drar fram elen så att vi kan använda den medan vi exploaterar och bygger andra delar. Det är inte så att vi lägger massa pengar på nånting som vi inte kommer ha nytta av under lång tid. Utan det här är ett sätt att tidigarelägga investeringen på ett annat sätt så att vi kan attrahera besökare och att Malmöbor kan gå på större arrangemang när vi ändå ska göra investeringen.

Enligt Stjernfeldt Jammeh har aktörer tidigare visat intresse för arrangera event i Malmö, men det har då inte blivit någonting när staden inte haft någon plats som tar över 30 000 åskådare.

”Det känns utsiktslöst”

Från kulturhåll är man dock kritiska till den nya utomhusscenen. KB:s starke man, Totte Lundgren, menar på att pengarna kunde satsats på annat.

– Jag tycker det verkar mycket märkligt att man spenderar pengar där istället för att ge det till nån teatergrupp eller vad som helst som finns inom kultur. Det känns utsiktslöst att det ska komma den typen av artister som ska sälja så mycket biljetter, säger Lundgren.

På vilket sätt är det utsiktslöst?

– För det finns arenor som Ullevi och Friends i Sverige, sen har vi ju Danmark med. Malmö är Sveriges tredje största stad och för band som Metallica, Rammstein och Beyonce är det ingen prioritet. De spelar i huvudstäderna. Det är bara att kolla på hur deras turnéer läggs upp.

Siktar på nyårsfirandet

Den nya arrangemangsplatsen är dock inte bara tänkt att vara ett ställe för utomhuskonserter. Katrin Stjernfeldt Jammeh nämner pendlarparkering som en annan möjlighet, när det inte är arrangemang.

Det första större arrangemanget på platsen hoppas politikerna att nyårsfirandet 2019/2020 blir.

– Vi ska börja med arrangemang nästa år är tanken. I dag finns också en plan på att flytta ut stadens nyårsfirande på den här ytan. Det brukar vara väldigt mycket människor men om det är klart redan till nyår vet jag inte om vi klarar. Men det är planen.

Hur länge arrangemangsplatsen kommer att finnas, innan den ersätts av bostäder, är i nuläget okänt.

Platsen kommer vara belägen mellan Jörgen Kocksgatan och Grimsbygatan.

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Ja till jättearena för över 50 000 i Nyhamnen

ÄMNEN I ARTIKELN

Centrum

Malmö

Katrin Stjernfeldt Jammeh