DN publicerar mystisk annons från Kina

Publicerad 2019-09-20

En kinesisk helsidesannons i DN har orsakat mediestorm.

Annonsen – som är kryptiskt formulerad och handlar om Hongkong – stämplas som ren propaganda av flera Kina-kännare.

Men DN slår ifrån sig kritiken.

”Du har läst, sett och hört mycket om händelserna och protesterna i Hongkong.

Men det du läser, ser, hör – eller delar i sociala medier – är bara en del av ett komplext socialt, ekonomiskt och politiskt pussel. Ett pussel vi kommer att lösa på egen hand.”

Så inleds den mystiska helsidesannonsen från den kinesiska regimen som DN publicerade på fredagsmorgonen.

Och det hann inte gå många timmar förrän den märkligt formulerade texten rönt stor uppmärksamhet i både riksmedier och sociala medier.

En av många som reagerat starkt på publiceringen är författaren och Kinakännaren Ola Wong. Han kommenterar annonsen med följande fråga: ”Vad blir nästa? Putins syn på Ukraina på betald helsida?”

Han utvecklar sin ståndpunkt i en intervju med SVT, där han konstaterar att publiceringen är anmärkningsvärd:

– Främst undrar jag hur de tänkte när de valde att publicera kinesisk propaganda mot bakgrund av alla hot som Kinas ambassad utfärdat mot svenska medier och journalister på sistone. Hur har man diskuterat på Dagens Nyheter angående denna publiceringen, och vilka har varit involverade i beslutet att acceptera kinesiska pengar för att publicera lögner om dessa viktiga demokratiprotester?

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski försvarar dock beslutet att ta in annonsen.

– Jag har respekt för de som reagerar mot det här för att det som Kina gör i Hongkong är extremt upprörande, det har vi också tagit tydlig ställning mot på ledarplats. Det betyder inte att vi vill komma till den punkt där vi säger nej till att låta Kina få framföra sina argument i tidningen, säger Peter Wolodarski.