Nina Burchardt (S) tvingades bort – blev kär i SD-politiker

Först verkade det som att socialdemokraten Nina Burchardt lämnade politiken frivilligt.

Nu berättar hon att hon blivit av med sina politiska uppdrag på grund av kärleken till SD-politikern Johnny Skalin.

Nina Burchardt (S) sitter sedan fem år tillbaka som ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Hudiksvalls kommun. I september meddelade hon att hon slutar med politiken efter årsskiftet. I ett pressmeddelande skrev Nina Burchardt att hon tog beslutet för ett halvår sedan och nu vill ge möjlighet till yngre förmågor att komma fram.

På söndagen publicerade Nina Burchardt ett inlägg på sociala medier som förtäljer en helt annan anledning till hennes avgång: Hon tvingades bort av partiet på grund av sin nya kärlek – riksdagsledamoten Johnny Skalin (SD), något som Hela Hälsingland var först att rapportera.

Varför sa du att du valde att avgå självmant och väljer att bryta tystnaden nu?

– Jag befann mig under stor press och ville samtidigt både skydda partiet och säkerställa att det gick att få till en ordnad överlämning till en ny ordförande. Jag bryter tystnaden därför att jag vill låta det sista jag gör i partiet vara att påverka partiet lokalt till att gå tillbaka till partiets kärnvärden demokrati, delaktighet, alla människors lika värde och rätten att älska den man vill, skriver Nina Burchardt i ett mejl till Aftonbladet.

Vad tycker du om Socialdemokraternas agerande?

– Det är klart att det är en skandal att Socialdemokraterna i Hudiksvall inte står upp för traditionella socialdemokratiska värden som delaktighet, demokrati, alla människors lika värde och rätten att få älska den man vill. Framför allt oroas jag över vilka signaler detta skickar till ungdomar. Får man bara beblanda sig med vissa, inte prata med andra eller bara bli kär i rätt personer? Det skapar i så fall en konflikt i samhället där det är tillåtet att ställa människor mot människor.

Vad säger dina partikamrater om beslutet?

– Hittills är det en handfull medlemmar som har gett mig stöd och de mår jättedåligt över detta agerande. I övrigt är det bara tyst och det beror väl antagligen på att detta tystats ned inom partiet lokalt.

Nina Burchardt tycker att det känns tråkigt att lämna på grund av hennes relation med SD-politikern.

– Jag är och har varit professionell och mina socialdemokratiska värderingar kommer jag alltid att stå för.

Socialdemokraterna erkänner

Socialdemokraterna i Hudiksvall skriver i ett pressmeddelande att det förekommer felaktigheter i Nina Burchardts inlägg på Facebook. Bland annat håller man inte med om hur hela processen gått till.

Men Socialdemokraterna bekräftar att det var Nina Burchardts partners partitillhörighet som låg till grund för när hon uppmanades lämna sina uppdrag.

”Partiet betonar att det inte är förtroendet mot Nina som person som diskuterats, utan funktionen som en av Socialdemokraternas förtroendevalda toppolitiker i förhållande till en riksdagsledamot, distriktsordförande, ledamot i Sverigedemokraternas nationella styrelse samt f.d. ekonomisk politisk talesperson för ett parti som står så långt ifrån socialdemokratiska värderingar som det är möjligt att komma”, skriver partiet i pressmeddelandet.

Aftonbladet har utan framgång sökt kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) och Socialdemokraterna Hudiksvalls ordförande Jim Svensk Larm för en kommentar.

I pressmeddelandet önskar man Nina Burchardt ”all lycka och välgång tillsammans med sin nyfunna kärlek” och skriver att man inte kommenterar ärendet ytterligare.

Publisert:

LÄS VIDARE