Facktopparna

Unionen-chef avgår plötsligt: ”Affären skulle tystas ner”

Aftonbladet granskade förbundets slöseri

Av: 

Mattias Sandberg

Richard Aschberg

NYHETER

Unionens slöseri med medlemspengarna avslöjades i Aftonbladets granskning ”Facktopparna”.

I efterdyningarna av granskningen har förbundets samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg nu hastigt slutat.

Enligt Henrik Ehrenberg själv slutar han av personliga skäl, men enligt Aftonbladets källa är det inte hela sanningen.

– Man vill tysta ner det här så det inte blir en skandal, säger en källa med insyn.

Henrik Ehrenberg har ett förflutet som stabschef hos tidigare partiledaren för Kristdemokraterna, Göran Hägglund, och började 2016 jobba som samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen, Sveriges största fackförbund med cirka 650 000 medlemmar.

I slutet av förra året kunde Aftonbladet avslöja förbundets dyra resor med business class, boenden på lyxhotell och kostsamma satsningar på ett pop up-kontor i New York.

Hemligahåller kostnaderna

När Aftonbladet då bad om en intervju med förbundsordföranden Martin Linder om pengarullningen hänvisade Unionen till Henrik Ehrenberg – som valde att mörka de exakta kostnaderna.

– Det intressanta för våra medlemmar är inte hur mycket en enskild resa har kostat, sa han under intervjun.

Efter Aftonbladets avslöjanden anlitade Unionen revisionsbyrån EY för att granska förbundet. Revisionsbyrån slog ner på en rad punkter som exempelvis ”Resor i  business class vid kortare resor”, ”attestering av egen resa”, ”hantering av bonuspoäng”, ”bristande rutiner för krav på underlag...”.

Enligt Aftonbladets källa förekom även Henrik Ehrenberg i revisionen.

Resor i businessclass

– Han har rest mycket i business class och varit ute och representerat på restauranger och gjort av med en hel del pengar, och det här är en del av det som har granskats, säger källan.

I tisdags kallades Ehrenberg till ett möte. Taktiken var att han självmant skulle säga upp sig och då få fyra månadslöner, så att affären sedan skulle kunna tystas ner, enligt källan.

Aftonbladet har sökt Henrik Ehrenberg under två dagar, men han har inte återkommit. Men enligt honom själv finns det helt andra skäl till att han nu slutat.

Personliga skäl

Till Expressen skrev Ehrenberg per sms på tisdagskvällen så här om sin avgång:

“Jag kan bekräfta att jag har sagt upp mig från Unionen av personliga skäl. Jag har inte så mycket mer att säga. Har sagt upp mig. Det är ingen dramatik i det. Vill ägna mig åt annat.”

Aftonbladet har under två dagar sökt Unionens presstjänst för kommentarer. I dag har ledning, inklusive förbundsordförande Martin Linder, också sökts för kommentarer.

Först strax efter klockan halvtvå på onsdagen mailade pressekreterare Johanna Gréen en kommentar utan att svara på de frågor som vi hade ställt:

”Sorry att det tog tid att få ett svar från oss, jag har haft fullt upp under förmiddagen. Jag ser också att du hann publicera en text. Henrik Ehrenberg sa, som du känner till, upp sig från sin tjänst som samhällspolitisk chef i går med hänvisning till personliga omständigheter. I övrigt kommenterar Unionen inte enskilda medlemsärenden eller personalärenden. Grunden för denna hållning är att vi respekterar medlemmars och anställdas integritet.”

Mörkandet och dröjsmålen med svar följer samma mönster och taktik som när Aftonbladet för snart ett år sedan granskade förbundets slöseri med medlemmarnas pengar på lyxhotell, dyra resor och projekt.

Mörkläggningen

“Exakt vad hotell, flyg och traktamenten för varje person kostade lämnar vi inte ut av sekretesskäl”, svarade Unionens pressansvarige Philippe Fernström på våra frågor då.

Medlemmar rasade över slöseriet och mörkläggningen och förbundet fick en hel del kritik efter granskningen.

– Unionen borde ha varit transparenta från början. Nu skäms vi medlemmar, sa pr-konsulten Ann-Sofie Halling.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Facktopparna

LÄS VIDARE

Facktoppar reser dyrt – mörkar alla kostnader

ÄMNEN I ARTIKELN

Facktopparna

Henrik Ehrenberg

Unionen

Fackförbund

Martin Linder