Här fick flest ja till körkortslån – kommun för kommun

avRobert Rosén, Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: GRAFIK: NYHETSBYRÅN SIRÉN. KÄLLA: CSM
Kommunerna med flest antal personer som fått ansökningar om körkortslån beviljade av CSN perioden 1 september 2018 till 22 augusti 2019. Malmö har fått flest.

Malmö fick fler godkända körkortslån än någon annan stad i Sverige – betydligt fler än miljonstaden Stockholm.

– Vi kan inte riktigt svara på den frågan, varför det är fler eller färre i olika delar av landet, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

Närmare 11 000 personer av de drygt 16 000 i landet som sökt det nya körkortslånet har fått lånen beviljade, visar färsk kommunstatistik som CSN har tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren.

– Det var ett högt söktryck från början när stödet infördes. Sedan har det planat ut och legat på kring 1.000-1.500 ansökningar i månaden, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN, till Nyhetsbyrån Siren.

Körkortslånet, som är på högst 15.000 kronor, finns för den som är arbetslös mellan 18 och 47 år och kan användas för att ta B-körkort.

Ansökningarna beviljas av CSN i den ordning som de kommer in till myndigheten och så länge pengarna räcker.

Det finns 151 miljoner kronor anslagna för 2019. Hittills, från 1 september 2018 fram till 22 augusti 2019, har cirka 56 miljoner kronor betalats ut i hela Sverige.

”Verkligen en svår fråga”

– Vi har planerat för samma målgrupp även 2020, men det är riksdagen som måste fatta beslut om statsbudgeten och ha med det här stödet även i fortsättningen, för att vi ska kunna hantera det, säger Klas Elfving.

I Malmö har 654 lån beviljats. Det kan jämföras med de 547 lånen i Stockholm, där siffran är näst högst i landet.

– Regeringen har inte satt nån på att göra en ordentlig uppföljning om varför det är fler nån annanstans, hur det gått eller om det haft den effekt de velat. Så vi kan inte riktigt svara på den frågan, varför det är fler eller färre i olika delar av landet, säger Klas Elfving när Aftonbladet talar med honom.

Inte heller hos Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) vet man varför siffran över både ansökta och beviljade lån är så mycket högre i Malmö än i övriga Sverige.

– Det är verkligen en svår fråga att svara på. För att få besked måste man nog intervjua personer i ett större omfång så att man får en form av linje på varför det är fler i Malmö än på andra ställen. Jag har tyvärr inget svar, säger Berit Johansson, ordförande hos STR.

Över 300 har nekats lån

Totalt är det 960 personer som ansökt om körkortslån i Malmö. Över 300 personer har alltså nekats lån. Anledningarna till det kan vara många.

– Det kan vara att man inte lämnat in dokumentation. Först ansöker man och sen måste man kunna styrka det. Körskolan ska kunna styrka att man haft kostnader, att man är inskriven, att man är inne där och så vidare. Man måste ha en dokumentation om att regelverket uppfylls helt enkelt, säger Klas Elfving.

För att lånet ska betalas ut måste man aktivt begära ut en utbetalning efter att ha beviljats det. Både hos CSN och STR vittnar man om att öronmärkta pengar inte betalats ut - då låntagaren inte begärt ut lånet.

– De avslag som skett är i första hand för att man inte uppfyller kraven för arbetslöshet. Man har helt enkelt inte varit arbetslös under tillräckligt lång sammanhängande tid. En annan anledning är att man inte uppfyller åldersvillkoret, säger Berit Johansson.

I Malmö har totalt 3 360 000 kronor betalats ut i körkortslån det gångna året.

Foto: GRAFIK: NYHETSBYRÅN SIRÉN. KÄLLA: CSM
Så många har fått körkortslån i kommuner i Skåne län.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Körkort

Malmö