Hon kan bli Sveriges nya EU-kommissionär

Stefan Löfven nominerar Ylva Johansson

Stefan Löfven nominerar Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionärsposten (S).

Det meddelar statsministern vid en presskonferens.

– Hon är mycket väl lämpad, säger Stefan Löfven.

Cecilia Malmström (L) har suttit på posten sedan 2010, men ska nu bytas ut.

Stefan Löfven har presenterat den nuvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) som kandidat till att bli Sveriges EU-kommissionär.

– Jag är stolt och väldigt nöjd över att kunna nominera Ylva Johansson till att bli svensk kommissionär, hon är mycket lämpad för det här uppdraget och hon kommer från dag ett att kunna verka med full kapacitet i den här nya kommissionen, säger Stefan Löfven.

Dag ett för den nya kommissionen, under ledning av tyskan Ursula von der Leyen, att börja jobba den 1 november. Enligt Löfven hade Von der Leyen bett den svenska regeringen att presentera en kandidat som helst är en kvinna.

Statsministern säger att han kommer att återkomma senare med hur han ska göra med arbetsmarknadsministerposten – och när Johansson kommer att lämna den.

Vill jobba med jämställdhetsfrågor

Ylva Johansson tackar för förtroendet.

– Det är oerhört viktigt för Sverige att EU är väl fungerande, säger hon.

– Det handlar om att ge skydd mot diskriminering och skapa en union som håller ihop när det finns krafter som drar den isär.

Johansson nämner politiska sprickor, jobben, klimatet och säkerheten som de fyra viktigaste frågorna för EU just nu, men lägger till att hon även kommer att jobba hårt med jämställdhetsfrågor.

”Dåligt för EU och Sverige”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är inte nöjd med valet.

– Sverige bör prioritera någon av de stora europeiska framtidsfrågorna, som migration, lag och ordning, inre marknad eller klimat och energi, säger Kristersson i ett uttalande.

– Ylva Johansson är en erfaren politiker. Men hennes egen politiska profil och regeringens tydliga prioritering av ”den sociala pelaren” innebär en betydande risk för att Sverige framöver kommer få en mer marginell roll i EU. Det vore dåligt både för EU och för Sverige.

Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) föreslås bli Sveriges nya EU-kommissionär.
Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) föreslås bli Sveriges nya EU-kommissionär.

PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur blev den omskrivne politikern landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert: