Då ökar konkurserna: ”Det blir ett blodbad”

Publicerad:
Uppdaterad:
Thomas Sonesson, entreprenör och affärsängel.
Foto: Elin Stahre
Thomas Sonesson, entreprenör och affärsängel.

NYHETER

Antalet konkurser i mars är färre än samma period förra året. Men det kommer snabbt att ändras, det menar entreprenören och affärsängeln Thomas Sonesson som ser framför sig ett blodbad.

– Vänta bara tills lönerna ska betalas ut i april, då tror jag att många får det jobbigt, säger Thomas Sonesson.

Thomas Sonesson, tidigare Vd och delägare av Gallerix-kedjan, har ett stort hjärta för Uppsalas näringsliv. Bland annat genom sitt engagemang inom Ung Företagsamhet, men också som investerare och affärsängel i tv-programmet Företagsänglarna.

Just nu lider han med alla de Uppsalaföretagare som drabbats negativt av den ständigt pågående coronakrisen.

– Det är fruktansvärt. Vissa branscher finns nästan inte längre, det är totalstopp, säger Thomas Sonesson.

Foto: FERNVALL LOTTE / Aftonbladet / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Sonesson är kritisk till regeringens stödpaket som han menar är lån.

Kritisk till regeringens stödpaket

På sin egen blogg har han varit starkt kritisk till många av regeringens olika räddningspaket som han själv menar är rena lån.

– Jag tror att regeringens så kallade stödpaket förvirrar många företagare. Stödpaketen är snarare ett lån. Det låter som att man satsar och lovar väldigt mycket pengar, men det är bara lån – som dessutom gör att företagarna kan drabbas personligt vid en eventuell konkurs.

Hur tycker du att regeringens stödpaket skulle se ut för att kunna rädda Uppsalaföretagen?
– Dels tycker jag att regeringen borde erbjuda 100 procent för korttidspermitteringar, i stället för 60 procent som det är idag. Så har man gjort i Norge, och där har det fått en bra effekt. Jag tror att det hade blivit ett enormt stöd för många av företagen, säger Thomas Sonesson som också vill se ett statligt nödlån.

– Jag vet att många andra också har pratat om det, och jag tror också på en form av statligt nödlån. Ett lån som räknas som ett aktiekapital, och som kan komma att skrivas av om företagaren till exempel väljer att inte höja sin lön eller begära aktieutdelning under några år framåt.

”Det blev nog ohållbart”

Men Thomas Sonesson är inte enbart negativ till regeringens försök att rädda företagen.

– Vissa av stöden tycker jag är bra. Till exempel det här med korttidspermitteringarna, även om jag som sagt tycker att man borde stå för hela summan. Sedan tycker jag också att det var bra att man till slut valde att ändra reglerna för att också gälla familjeföretag.

Varför tror du att man till slut ändrade sig?
– Det blev nog ohållbart att försöka förklara varför inte ägare till företagen, och kött och blod, skulle räknas in i stödpaketet, säger Thomas Sonesson och fortsätter.

– Sedan tycker jag också att regeringens uppmaning till hyresvärdar att sänka sina hyror är bra. På sikt hade det kunna bli ett betydande stöd för många företag. Men det kräver också att man behöver förhandla med sin hyresvärd, och det har visat sig inte vara så enkelt alla gånger.

Skulle regeringen kunna vara tydligare i den frågan?
– Ja, jag tycker till exempel att de offentliga hyresvärdarna, exempelvis Vasakronan, hade kunnat föregå med gott exempel för att sätta press på de lokala hyresvärdarna.

Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet
Uppsala kan bli en spökstad om företag och restauranger går i konkurs.

”Då kan Uppsala bli en spökstad”

Om ett företag försvinner står flera åter – brukar det heta. Men Thomas Sonesson är rädd för att kommande konkurser kan komma att drabba Uppsala på flera sätt.

– Jag gick runt i centrala Uppsala för någon dag sedan och såg bland annat att DEA Axelsson och Flash hade stängt deras butiker, och vi kan räkna med att fler butiker och också restauranger försvinner om den här krisen fortsätter i samma takt. Då kan Uppsala bli en spökstad som på sikt påverkar till exempel besöksnäringen.

”Det blir ett blodbad”

Enligt statistik från Kreditrapporten är antalet konkurser i Uppsala just nu lägre än under samma period förra året, men enligt Thomas Sonesson kan vi förvänta oss en kraftig ökning av antalet konkurser under kommande månad.

– Jag tror att många kan klara av att betala in löner och avgifter nu under mars. Men vänta bara tills lönerna ska betalas ut i april, då tror jag att många får det jobbigt. Det blir ett blodbad är jag rädd för, säger Thomas Sonesson som ändå är optimistisk.

– Det är inte omöjligt att vi får se fler stödpaket från regeringen, och det kommer nog att krävas. Många av de lösningar man hittills har presenterat har främst riktat sig mot lite större företag, men jag tror och hoppas att det kan bli ändringar på det framöver.

Har många företagare tagit för lätt på det egna kapitalet och inte räknat med några kriser?
– Så kan det vara. Sedan är det ju så att inget företag, oavsett hur noga man har varit med att bygga ett eget kapital, skulle klara av en tvärnit i intäkterna som pågår i fyra-fem månader, säger Thomas Sonesson och fortsätter.

– Jag tror, när vi kommer ut i det nya normala, för normalt kommer det inte att bli när det här är över, kommer allt fler företag att vårda det egna kapitalet bättre. De som överlever det här blodbadet, eller slakten som jag brukar säga, kommer också att komma ut starkare och med bättre förutsättningar.

Företagen som har gått i konkurs i mars 2020

AB Alphace Coaching & Education - Uppsala
Omsättning 104 216 tkr - 168 anställda

TEMP trans AB - Enköping
Omsättning 49 153 tkr - 25 anställda

Tierps Tryckeri Aktiebolag - Tierp
Omsättning 32 134 tkr - 25 anställda

Maskinberget AB - Skokloster
Omsättning 1 730 tkr - 1 anställda

Reinvest AB - Uppsala
Omsättning 931 tkr - 0 anställda

Drop in sol Hornstull AB - Uppsala
Omsättning 362 tkr - 1 anställda

Swedish Artificial Intelligence AB - Uppsala
Omsättning 355 tkr - 1-4 anställda

Shake your phone AB - Tierp
Omsättning 151 tkr - 0 anställda

IWaiter AB - Knivsta
Omsättning 96 tkr - 1 anställda

ProtectNordic AB - Uppsala
Omsättning 11 tkr - 0 anställda

Fadiko Hem AB - Uppsala
Omsättning 0 kr - 0 anställda

Cash Pro Invest AB - Uppsala
Omsättning 0 kr - 0 anställda

Noshörning & Long AB - Uppsala
Omsättning 0 kr - 0 anställda

Pelicare AB - Uppsala
Omsättning 0 kr - 0 anställda

L Bygg & Kakel i Uppland AB - Östhammar
Omsättning 0 kr - 1-4 anställda

Totalt har 15 bolag begärts i konkurs i Uppsala län under mars månad 2020. Samma siffra för 2019 var 20 företag.

Publicerad:

LÄS VIDARE