Anna Ekström

Utbildningsministern: ”Lagt stora resurser”

Av: 

TT

Utbildningsminister Anna Ekström (S) ser allvarligt på den bristande likvärdigheten inom svensk skola. Arkivbild.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) ser allvarligt på den bristande likvärdigheten inom svensk skola. Arkivbild.

NYHETER

Utbildningsminister Anna Ekström (S) ser allvarligt på den bristande likvärdigheten och resultatskillnaderna inom skolan. Hon pekar ut bostadssegregationen och skolvalsregler som viktiga orsaker.

– Vi har lagt väldigt stora resurser på att kompensera för den bristande likvärdigheten, säger hon.

Pisaresultaten som kom i slutet av 2019 och Skolverkets sammanställning över betygsresultaten för niondeklassare som lämnade grundskolan i våras visar att det totalt sett går åt rätt håll för Sverige. Svenska 15-åringar fick högre poäng i samtliga ämnen i den senaste Pisamätningen jämfört med mätningen 2015 och ligger nu över OECD-genomsnittet. Men när det gäller likvärdigheten inom den svenska skolan syns ingen förbättring.

Boendesegregation viktig anledning

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är glad över att Sverige gått fram i den senaste Pisamätningen, men ser allvarligt på likvärdighetsproblemen i skolan.

Enligt Ekström är boendesegregationen en viktig anledning till skolans likvärdighetsproblem. Även regler kring skolvalet förstärker segregationen, menar hon.

– Där arbetar vi nu med en utredning som ser över reglerna om urval och antagning till skolan.

"Arbetar hårt"

Stora resurser har lagts och läggs på att kompensera den bristande likvärdigheten, bland annat genom likvärdighetsbidrag, säger Ekström.

– Vi arbetar hårt med att kompensera, att se till att mest pengar går till de skolor där behoven är som störst, att de mest erfarna lärarna söker sig till de skolor där behoven är som störst och att de skolorna får tydligt stöd från staten både när det gäller undervisning och ledarskap.

TT: Varför har det ni hittills gjort inte gett bättre resultat?

– Under förra mandatperioden gjorde regeringen två försök att få igenom regler i riksdagen som hade till direkt syfte att motverka skolsegregationen.

– Båda förslagen föll i riksdagen. Mitt stora jobb är att hitta majoriteter i riksdagen där förslag kan gå igenom och där har det hittills varit högre ambitioner från regeringens sida än från övriga riksdagspartier.

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Pengar inte enda lösningen för likvärdig skola

ÄMNEN I ARTIKELN

Anna Ekström

Skola & utbildning

OECD