Björnen sover... inte

Reporter: TT

Publicerad:
Den milda vintern söderut gör att björnarna hoppar över vintervilan.
Foto: Shutterstock
Den milda vintern söderut gör att björnarna hoppar över vintervilan.

Den milda vintern rör till det i djurvärlden. På flera av landets djurparker har björnarna svårt att komma till ro.

Det är – åtminstone enligt almanackan – vinter och björnarna borde befinna sig i djup sömn i sina iden. Så är dock inte fallet på Skånes Djurpark, där är björnhonan Ester promenerar omkring pigg och vaken, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Partnern Glok sover däremot gott.

En orsak till att björnen går i ide och sover bort vintern är bristen på mat eftersom den mest äter växter. Årets milda vinter gör att tillgången på mat är god och då finns inte samma anledning att krypa till kojs.

Svalkar sig

Borås djurpark är förhållandet detsamma.

– Vår hane har inte lämnat boet på flera veckor, men vår hona går ut och tittar på vädret lite då och då, berättar björnskötaren Dennis Ahlin för TT.

Djurparken kameraövervakar sin björnar och kalla vintrar brukar björnarna bäddar ned sig riktigt ordentligt i halmsubstrat. Är det mildare temperaturer ligger de mer öppet.

– I år har vi sett och att de till och med lägger sig rakt på betonggolvet för att svalka av sig, säger Dennis Ahlin.

Trötta hanar

Att björnar hoppar över vintervilan är inget unikt, speciellt inte söderut i landet. Så länge de är tjocka och välmående finns mindre anledning att gå i ide tidigt för att spara på energin.

TT: Hur kommer det sig är hanarna så mycket tröttare?

– Honor som ska få ungar brukar vara aktiva tills de ska föda och går och lägger sig sedan för att ta hand om dem, men vi vet ännu inte om vår hona är dräktig.

Någon gång i mars eller april förväntas hanarna vakna igen och hålla sina honor sällskap.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN