Vem kan slå Trump när rekordmånga demokrater vill bli presidentkandidat

IOWA. Inte ens med bästa vilja i världen går det att hävda att Joe Biden eldar upp sina åhörare.

Ändå är det han som är lite av favorit i ett rekordstort gäng av hoppfulla demokrater som vill bli partiets presidentkandidat.

I dag fäller väljarna sin första viktiga dom.

Joe Biden greppar mikrofonen och tittar ner i talarpulpeten där han har stolpar till sitt tal nedskrivna. Rösten är inte svag men inte heller kraftfull. Han artikulerar inte varje ord ordentligt vilket leder till en känsla av att han sluddrar en aning.

Han lockar ofta till småskratt men det är långt mellan de riktigt entusiastiska applådåskorna.

Då och då tappar han ett ord eller stakar sig. Vilket kanske inte är så konstigt om man är 77 år gammal. Men på den här nivån är granskningen av varje detalj skoningslös.

Joe Biden i Souix City.
Joe Biden i Souix City.
Joe Biden tar en selfie med en supporter på ett valmöte.
Joe Biden tar en selfie med en supporter på ett valmöte.

Det går inte att förneka att hans fysiska framtoning är hans största motståndare i försöken att bli partiets presidentkandidat.

Ryan McLintock är 18 år och ska rösta för första gången. Han har kommit för att han med egna ögon vill se hur Biden uppträder.

– Framförallt om man jämför Biden med den ännu äldre Bernie Sanders märker man skillnaden. Sanders är mycket bättre på att prata vilket gör att han verkar yngre.

Om han bara ska sitta fyra år tycker Ryan inte att Bidens fysik är en stor fråga.

– Men pratar vi åtta år är det en helt annan sak. Risken är att väljarna inte tar honom bli lika stort allvar när han sluddrar eller stakar sig.

Borde varit självskriven

Det är frestande att jämföra med den Joe Biden som för åtta år sedan ställde upp i vicepresidenternas debatter mot den betydligt yngre republikanen Paul Ryan. TV-bilderna visar en Biden som då var påfallande mer vital och kraftfull i sitt sätt att tala och mycket mer på offensiven.

Ålder är sällan en nackdel i amerikansk politik. Ta Bernie Sanders, 78, som nyligen hade en hjärtattack och var tillbaka i valrörelsen efter bara två veckor, synbarligen utan någon försämrad vitalitet.

Bernie Sanders håller sitt första valmöte efter riksrätten mot Trump i Washington.
Bernie Sanders håller sitt första valmöte efter riksrätten mot Trump i Washington.

Men för Biden har snacket om ålder blivit ett problem.

Med sin erfarenhet från åtta år som vicepresident under Barack Obama och innan dess flera decennier som senator borde Biden vara det självskrivna valet. Visserligen leder han opinionsmätningarna nationellt men hans en gång överlägsna försprång har krympt betänkligt.

Inför det viktiga första primärvalen i Iowa idag är det så jämt mellan de fyra främsta demokraterna att det är omöjligt att säga vem som kommer att vinna.

Kanske är bristen på en självklar utmanare som alla tror kan besegra president Trump skälet till att det är så många kandidater som känt sig kallade. Från början var de långt över 20. Men fortfarande återstår elva. Så många har aldrig varit kvar när det är dags för Iowa att som första delstat tala om vem de tycker ska bli partiets kandidat.

President Donald Trump.
President Donald Trump.

Vem kan slå Trump?

Förra valet var det tre demokrater som ställde upp.

Demokraterna letar med ljus och lykta efter en kandidat som kan slå Donald Trump i november. Trots att de haft tre år på sig att fundera över om det bästa är någon som liknar Trump eller någon som skiljer sig så mycket som möjligt så är det fortfarande svarslösa.

Men uppenbarligen är det många enskilda kandidater som fortfarande är övertygade om att just de är svaret.

På sina valmöten hävdar Biden att han är den kandidat som Trump fruktar mest.

– Varför skulle han annars göra allt för at hindra mig från att bli nominerad, undrar Biden retoriskt medan han med slug blick tittar ut över åhörarna.

Han syftar på det faktum att Trump höll inne med militärt bistånd till Ukraina för att tvinga landets president att starta en korruptionsutredning mot Biden.

– Han är livrädd för mig därför att han vet att jag kommer att slå honom så det dundrar om det, mässar Biden med höjd röst.

Bidens främsta utmanare är senatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren. Båda med ett politiskt budskap långt ut till vänster med amerikanska mått.

Kan kvinna vinna?

Sanders är närmast att likna vid en svensk socialdemokrat. Ändå visar opinionssiffrorna att han mycket väl skulle kunna ge Trump en match. Redan i förra presidentvalet fanns det mätningar som hävdade att Sanders hade en bättre chans att slå Trump är Hillary Clinton.

Eller vore en kvinna rätt medicin?

Pensionerade Virginia Styron som jag träffar på ett valmöte är övertygad om saken.

– Det är tid för en kvinna att ta över presidentmakten i USA. Jag tror Warren har goda chanser att slå Trump.

Hennes siffror nationellt har dock dalat den senaste tiden.

Kanske är det någon yngre som har svaret på hur Trump ska besegras.
En outsider med goda chanser är Pete Buttigieg, före detta borgmästare i South Bend i Indiana. Men han är med sina 38 år inte bara rekordung för att ställa upp som presidentkandidat. Han är dessutom homosexuell. Många amerikaner jag möter ifrågasätter om landet är redo för en bög som president.
Själv är Buttigieg övertygad om att han är rätt man.

– När amerikaner ska utse en ny president brukar de rösta på någon som är så olika den sittande som möjligt, säger han på ett valmöte och möts av publikens skratt som förstår att det är sig själv som Buttigieg syftar på.

Pete Buttigieg talar på ett valmöte inför demokraternas primärval.
Pete Buttigieg talar på ett valmöte inför demokraternas primärval.

Hoppa av

Med sitt propra utseende och sin milda, vänliga framtoning är Buttigieg definitivt så långt bort från Donald Trump som det går att komma. Men räcker det för att övertyga väljarna i Iowa?

Mannen med det svåruttalade efternamnet ligger fyra i opinionsmätningarna nationellt men här i Iowa visar undersökningarna att han skulle kunna vinna om allt går hans väg. För honom skulle en seger i Iowa betyda att hans chanser ökar rejält. Den som vinner här får med sig ett momentrum till primärvalen i New Hampshire nästa vecka. Det var så Barack Obama sensationellt lyckades slå ut Hillary Clinton 2008.

De övriga kandidaterna har i praktiken allt från mycket små chanser till inga alls.

’Senator Amy Klobuchar och miljardären Tom Steyer har båda fått vara med i några av de senaste debatterna mellan de demokratiska kandidaterna. Ett tecken på att de åtminstone har en viss förmåga att samla in pengar och ett visst stöd i opinionen.

Med de flesta av de övriga ligger på 1-2 procent i stöd. Utan ett bra resultat i Iowa eller New Hampshire kommer ett antal av dem att hoppa inom kort.

Elisabeth Warren i Cedar Rapids.
Elisabeth Warren i Cedar Rapids.
Publisert:

LÄS VIDARE