Lugnare Black Friday i Malmö

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hållbarhetsfrågan har fått stort utrymme under Black Friday i Malmö.

Ett större hållbarhetstänk påverkar Black Friday.

Hysterin är i år inte lika tydlig som i fjol.

– Jag känner att både konsumenter och butiker har en annan inställning till hållbarhet, säger Pia Sandin, VD för Malmö City.

Black Week är i full gång och i morgon, fredag, infaller den stora shopping- och readagen Black Friday. Även om många butiker haft erbjudanden under hela veckan och fortsätter även under helgen upplever Malmö City - samarbetsorganisationen för butiker i centrala Malmö - att hållbarhetstänket i år har fått ta större plats.

– Jag upplever väl att det inte är en lika tydlig Black Friday-hysteri som förra året. Utan jag tycker att det börjar bli mycket mer nyanserat. Det är även handlare, och inte bara konsumenter, som börjat titta på det här med hållbarhetsaspekten, säger Pia Sandin, VD för Malmö City.

”Början på ett skifte”

På vilket sätt menar du att det börjar bli mer nyanserat?

– Till exempelvis så har Kvarter Caroli, som är ett av citys minsta köpcentrum, ett samarbete med stadsmissionen. Då går man samman och skänker kläder till dem som inte kan köpa själv. Det är återbruk och givmildhet istället för konsumtion, säger Sandin som även lyfter det arbete Naturkompaniet gjorde redan förra året.

Skillnaderna mellan Black Week 2018 och Black Week 2019 är enligt Sandin stora.

– Det här såg vi inte alls på samma sätt förra året. Jag tror egentligen att det är början på ett skifte. Det är inte hållbart att fortsätta med Black Friday på samma sätt eller utöka det till en hel vecka, som väldigt många gjort, säger hon och fortsätter:

Mindre butiker inte positiva

– Om man ska generalisera så är det de stora kedjorna som gör stora kampanjer medan de mindre, privatägda, kanske har ett lite annat synsätt. Förra året var i alla fall många verksamheter kring Davidshall - ett område där över 90 procent av verksamheterna är privatägda - inte alls positiva till Black Friday. De ser en koppling mellan stora rabatter och konsumtionshysteri.

Även om hysterin kring readagen minskat har besöksräknaren på Södra Förstadsgatan visat att det rör sig mer folk på stan i år än vad det gjorde förra året.

Malmö toppar listan

Det trots att Malmö i rapporten Samhällsbarometern 2019, vilken Fastighetssverige lyft fram, var den stad i landet där invånarna var nöjdast med leveransmöjligheterna vid e-handel.

– Det påverkar säkert att man tycker att det är smidigt att handla via nätet. Men samtidigt så finns det saker man inte kan göra via nätet. Man måste trots allt prova produkterna, känna på materialet eller testgå skorna. Visst, det går kanske fortare och smidigare men om det inte då passar är man i alla fall i samma situationen och behöver göra något åt det.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Centrum

Malmö

E-handel

Shopping