Tonåringen gömde hård Kinakritik – bakom skönhetstipsen

avOlle Kvarnsmyr

Publicerad:
Uppdaterad:

Mitt i 17-åringens tips på om hur man på bästa sätt böjer sina ögonfransar hände något som fick svallvågor i hela välden.

– Det är är en ny förintelse som ingen pratar om, säger Feroza Aziz i klippet.

Den kinesiska appen Tiktok är ett av världens just nu snabbaste växande appar. Runt 600 miljoner människor i 150 länder använder Tiktok. Användarna är mestadels barn och ungdomar. Vanligtvis läggs det upp videos på när folk som dansar dansar, musikvideos och sminktips. Feroza Aziz, 17, från USA ger vanligtvis skönhetstips men bestämde sig för att göra något annorlunda denna gång.

Ta upp telefonen och googla

Aziz skönhetstips började oskyldigt med att hon lär ut hur man böjer ögonfransarna på bästa sätt. Därefter ändrar hon tonen och ber sina tittare att lägga ner ögonfransböjaren, ta upp telefonen och googla på vad det är som händer i Kina egentligen.

– De har koncentrationsläger där muslimer tvingas vistas i. De separerar dem från sina familjer, kidnappar dem, mördar dem, våldtar dem, tvingar dem att äta fläsk, tvingar dem att dricka alkohol, tvingar dem att konvertera till andra religioner, annars blir de såklart mördade. Det är är en ny förintelse som ingen pratar om, säger Aziz till alla sina Tiktok-följare.

Spreds enormt

Aziz uppladdning fick därefter enorm spridning med en och halv miljon tittningar på Tiktok. Videon har även spridits på andra plattformar som Youtube och Facebook.

Strax efter att klippet lades ut hände märkligheter med hennes populära konto. Hon loggades in och ut flera gånger
”Kina är rädda för nyheterna som sprids”, skriver Aziz på Twitter.

Feroza Aziz hårda kritik mot kinas behandling av folkgruppen uigurer i västra Kina kom bara en månad efter att politiker i USA:s kongress påpekade den potentiella säkerhetsrisken med den kinesiska appen. Politiker påpekade att appen kan använda för att påverka tittares åsikter och för att samla in känslig personlig data.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tiktok

Kina