Vittne om mordförsöket i Lund: "Som på film"

avTT

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen grep en 33-årig man efter att han knuffat ner en kvinna på tågrälsen i Lund på måndagskvällen.

Många blev vittnen, men ingen hann ingripa när en man släpade ner en kvinna i 70-årsåldern från perrongen på Lunds centralstation.

Sedan kom tåget.

– Han var bestämd. Hon skulle ner på spåret, säger vittnet Stefan Lundqvist.

Sent på måndagskvällen stod Stefan Lundqvist och frös tillsammans med sin sambo på tågperrongen i Lund. De hade precis kommit hem från en solsemester i Spanien och väntade in tåget till Teckomatorp.

Plötsligt reste sig en man från en bänk och sprang mot ett av spåren, där det uppstod tumult. Stefan började gå närmare och såg då hur en annan man föste ner en kvinna från perrongen, berättar han.

– Jag hann inte många meter innan jag såg lamporna på tåget komma körande.

Godståget hann omöjligt stanna i tid. Samtidigt hade kvinnan hamnat på spåret.

Allvarligt skadad

Ett 20-tal personer blev vittnen till mordförsöket, som en 33-årig man från Norge häktades misstänkt för på onsdagen. Händelseförloppet fångades också av en övervakningskamera och mannen ska genomgå en så kallad liten sinnesundersökning.

– Han var bestämd. Hon skulle ner på spåret, säger Stefan Lundqvist.

– I väntan på polisen ställde vi oss i en ring runt gärningsmannen som satte sig på en bänk och skakade. Vi fick inga reaktioner från honom.

I stället hörde han en kvinnoröst nerifrån rälsen, berättar han. Kvinnan i 70-årsåldern överlevde, men skadades allvarligt och vårdas fortfarande på sjukhus. Hennes tillstånd är dock inte livshotande, enligt polisen.

"En heroisk insats"

Stefan Lundqvist beskriver händelsen som en skräckupplevelse och poängterar att han är glad och tacksam att kvinnan klarade sig.

– Min första tanke var att rädda liv så klart, men man blev chockad och ganska paralyserad. Det var sådant man ser på film, inte i verkligheten.

– Det jobbigaste att tänka på är att min sambo gick förbi där bara någon minut innan så det är klart jag har tänkt att det lika gärna kunde hända henne.

Flera vittnen visade stort mod, berättar Stefan och lyfter fram en man som sprang dit och försökte dra upp kvinnan när han såg vad som hänt.

– Jag gick fram till honom efteråt och sade att han hade gjort en heroisk insats. Verkligen en hjälte, säger Stefan Lundqvist.

Publicerad: