Iranskt plan skrämdes av USA:s stridsflyg

Av:  TT-Reuters

Minst ett stridsflygplan från USA kom under torsdagen nära ett iranskt trafikflyg över syriskt luftrum.

Piloten på planet från flygbolaget Mahan tvingades göra en hastig gir och dyka kraftigt för att undvika en kollision, varpå ett antal personer ombord skadades, uppger det statliga medieföretaget Irib.

Händelsen ska ha skett i luftområdet ovanför USA:s militärbas al-Tanf i provinsen Homs i Syrien.

En talesperson för USA:s militära ledning i området säger att ett F-15-plan gjorde en visuell kontroll av trafikplanet när det närmade sig al-Tanf, att avståndet mellan planen var en kilometer och att Mahan-flighten ostörd fick fortsätta när den väl var identifierad.

USA:s förklaring avvisas dock av Iran, som säger att det amerikanska flyget "trakasserade" det iranska planet i en terrorhandling. Statlig tv visar bilder inifrån det iranska planet där en passagerare ligger på golvet och en annan har skadat ansiktet. I ett videoklipp syns hur syrgasmasker har släppts ned från takpanelerna, medan ett stridsflygplan syns genom ett av trafikplanets fönster.

Ett formellt klagomål har lämnats in till FN:s flygsäkerhetsorgan ICAO, uppger ministern Mohammad Eslami, enligt den halvstatliga nyhetsbyrån Isna.

Planet från Mahan var på väg från Teheran till Beirut i Libanon, där det senare kunde landa utan problem.

Publisert:

LÄS VIDARE