Misstänkte bordellpolisen: ”Polishögskolan diskriminerade män”

Ansvariga i bostadsföreningen om misstankarna: ”Det är jätteilla, det är hemskt”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Polismannen som misstänks för delaktighet i massagebordellen blev kuggad till polisutbildningen vid sex tillfällen.

För några år sedan anmälde han Polishögskolan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för att kvinnor kvoterades in.

– Vi får sämre poliser ute på gatan framöver, varnade han i sin anmälan.

Polismannen och kvinnan som han är gift med misstänks båda för grovt koppleri. De greps vid ett tillslag i Stockholm igår och begärdes idag häktade.

– De har gjort en betydande vinning på andra människor, uppgav Christian Frödén, gruppchef vid polisens människohandelssektion.

I tingsrättens dokument finns för närvarande en målsägare registrerad, en person som utnyttjats. Åklagaren anger att brottsligheten pågått från maj förra året fram till gripandet 17 maj.

Kvinnan som sitter anhållen driver en enskild firma med kroppsvård som angiven verksamhet. Inkomståret 2018 tjänade hon cirka en kvarts miljon på näringsverksamhet.

Hon företräds av advokat Frida Wallin som inte vill gå in närmare på utredningen eller vad kvinnan uppger i förhör.

– Hon förnekar brott, det är det enda jag kan säga i dagsläget, säger Frida Wallin.

Anmälde Polishögskolan

Mannen är polis och arbetar enligt uppgift i yttre tjänst. Han misstänks vara vad Leif GW Persson betecknar som en traditionell ”hushållshallick”.

Enligt dokument Aftonbladet som tagit del av hade polismannen svårt att komma in på polisutbildningen. Han ansökte minst vid sex tillfällen.

För några år sedan ville han att DO skulle granska Polishögskolans antagningsförfarande som han menade var orättvist.

Han ansåg att kvinnor seglade förbi männen enbart för att de var kvinnor. Det var diskriminering av män, ansåg han och cirka 130 andra som också anmälde Polishögskolan.

”Kommer får sämre poliser”

– Att låta mer lämpliga män uteslutas ur rekryteringen till förmån för att mindre lämpliga kvinnor ska få en plats är fel! skrev mannen i sin anmälan.

Han framhöll att alla som sökte till Polishögskolan borde bedömas på deras erfarenhet, meriter, och testresultat. Könstillhörighet bör ej spela någon roll, skrev han. Och förutspådde hur denna, enligt hans uppfattning, felaktiga antagning snart skulle komma att visa sig:

– Att PHS låter mindre lämpliga personer påbörja utbildningen med den anledningen att dessa är kvinnor kommer resultera i att vi får sämre poliser ute på gatan framöver.

Enligt DO:s pressansvarige, Clas Lundstedt, avskrevs anmälningarna mot Polishögskolan. Fyra av anmälarna valde att gå vidare och stämde polismyndigheten. De fyra fick senare 100 000 kronor var i en förlikning.

Om den nu aktuelle polismannen skulle dömas för det han misstänks för bedömer Leif GW Persson att det kommer leda till fängelse och avsked.

Polismannen som misstänks för delaktighet i den utpekade massagebordellen anmälde Polishögskolan för diskriminering av män.
Foto: DO
Polismannen som misstänks för delaktighet i den utpekade massagebordellen anmälde Polishögskolan för diskriminering av män.

”Ska säga upp hyresavtalet”

Aftonbladet har varit i kontakt med flera styrelseledamöter i den bostadsförening som äger lokalen där massagesalongen hade sin verksamhet.

– Om det här stämmer är det olaglig verksamhet som vi inte vill befatta oss med, säger en av ledamöterna.

– Vi samarbetar nu med polisen.

Ledamoten säger sig inte ha sett något ”spring” som stört de boende. Massagelokalen har en egen ingång. Och hyresgästerna har varit skötsamma med hyran.

Ordföranden i föreningen uppger att man nu kontaktat jurister för att få hjälp med att häva hyresavtalet med salongen.

Hur ser ni som förening på att det här har avslöjats hos er?

– Det är jätteilla, det är hemskt. Det är helt uppenbart att de inte ska hyra av oss längre.

Ni i föreningen har inte misstänkt att det varit något sådant här bakom fasaden, så att säga?

– Nej, jag vill inte gå in på det, jag vet att andra som bor i huset kommenterat delar av det, men jag vill inte kommentera det.

Både polismannen och hans fru blev häktade under dagen.

Publicerad:

LÄS VIDARE