Dags att ”kylchilla” och minska matsvinnet

Foto: Fanni Olin Dahl/TT
Dags att sluta slänga ätbar mat, tycker Livsmedelsverket. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Vad sägs om att "bäst-före-snooza" – att titta, lukta och smaka på maten innan man slänger den? Eller att "kylchilla" – sänka temperaturen i kylskåpet och få mat som håller längre? Med förhoppningen om att minska matsvinnet i Sverige har Livsmedelsverket skapat en ny ordlista som ska få oss att tänka till.

"Egentligen är det ganska enkla råd i ny kostym. Med glimten i ögat hoppas vi att det här ska bidra till att fler börjar prata om vad man själv kan göra för att minska sitt matsvinn", säger Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets arbete för minskat matsvinn, i ett pressmeddelande.

En fjärdedel av världens klimatpåverkan beror på mat, enligt Livsmedelsverket. De nya uttrycken är en del av en större satsning med målet att halvera matsvinnet till år 2030.

"Genom att sluta slänga ätbar mat bidrar man till att rädda klimatet och planeten", säger Karin Fritz.

ARTIKELN HANDLAR OM