L vill storsatsa på skolan

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund och ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson presenterar sin budgetmotion under en pressträff i riksdagens presscenter.

avTT

NYHETER

Liberalerna vill satsa 9,5 miljarder på skolan i sin budgetmotion för 2018. Partiet vill bland annat se fler lektioner och mer undervisningstid.

– Vi ser nu att utvecklingen håller på att vända till det negativa igen, säger partiledaren Jan Björklund om skolan när han presenterade partiets budgetmotion.

Han pekar ut skolsatsningen som den enskilt största satsningen i motionen.

De 9,5 miljarder kronorna ska framför allt användas till fler lektioner, mer undervisningstid, till en utvidgad skolplikt för nyanlända och till kompetenslyft för lärare.

Återinför vårdbiträden

En annan satsning i budgetmotionen är på vården. Partiet vill lägga 4,7 miljarder mer på det området är regeringen, bland annat på fler läkare, en miljard mer till assistansersättning och pengar till kortare vårdköer.

Dessutom vill L återinföra vårdbiträdena.

– En sjuksköterska med 4–5 års universitetsutbildning bär i dag matbrickor och hämtar in patienter från väntrummet. Det är orimligt, säger Björklund.

Liberalerna vill satsa 3,5 miljarder kronor mer än regeringen nästa år på försvaret. Anslagshöjningen trappas upp till 12,2 miljarder kronor till 2020.

– Vi inleder en större upptrappning än något annat parti, säger Björklund.

Miljarder på sänkt skatt

Liberalerna vill även satsa 1,9 miljarder mer än regeringen på fler poliser 2018 och vill lägga 1,3 miljarder kronor på att höja polislöner med i snitt 4 000 kronor i månaden.

Trots att Björklund lanserar skolsatsningen som den största satsningen i budgetmotionen, så vill partiet lägga mer pengar på att höja brytpunkten för när man ska betala statlig skatt. Det kostar staten 12,6 miljarder kronor.

Dessutom står man fast vid sitt gamla krav på att slopa värnskatten, vilket kostar staten 6,1 miljarder kronor. L säger också nej till regeringens avtrappade jobbskatteavdrag.

– Det viktigaste för oss är att sänka marginalskatterna, säger Björklund.

Däremot säger L ja till regeringens föreslagna skattesänkning för pensionärer.

Ja till höjt barnbidrag

Satsningarna och skattesänkningarna finansieras bland annat med besparingar på arbetsmarknadspolitiken, 11 miljarder kronor.

Liberalerna räknar också med att spara 4 miljarder på att säga nej till regeringens förslag att höja bidrag och ersättningar. Partiet går dock med på barnbidragshöjningen.

Ytterligare 4 miljarder sparas på att slopa regeringens byggsubventioner.

L vill också höja miljöskatter för 4,7 miljarder och säger nej till avdragsrätt för fackföreningsavgift. Dessutom vill man minska ränteavdraget så att staten får in 0,8 miljarder kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM