Höggravida Inas påkörd av vansinnesförare: ”Knäckte till i magen”

NYHETER

Enligt vittnen ska mannen ha kört upp emot 100 kilometer i timmen när han kraschade in i småbarnsfamiljens bil. Höggravida Inas Salameh, 28, fick förlösas med akut kejsarsnitt.

I veckan åtalades föraren för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

– Vi vill att han ska dömas så att ingen annan familj hamnar i samma situation som vi gjorde på grund av honom, säger Inas Salameh till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: ANDREAS HILLERGREN ANDREAS HILLERGREN

Det var den 18 mars förra året som malmöborna Inas, 28, och Maher Salameh, 30, satt i bilen väg hem från ett besök hos en bekant. Sydsvenskan var först med att berätta vad familjen varit med om.

I baksätet fanns den då två och ett halvt år gamla sonen Mohammed. I närheten av Möllevångstorget inträffade olyckan så snabbt att de knappt hann tänka.

– Vi körde ut från en liten gata till en korsning där högerregel gäller. Då kom bilen från vänster sida jättesnabbt. Vi hann inte stanna eller någonting, det fanns ingen tid till det, säger Inas Salameh till Aftonbladet.

”Rädd att hon hade dött”

Bilen kraschade in i förarsidan där Maher satt och kollisionen fick familjens bil att snurra i flera varv innan den stannade.

– Då kände jag att något knäckte till i magen. Min dotter rörde sig mycket under graviditeten men då fanns det ingen känsla att hon rörde sig, jag var rädd att hon hade dött.

Hennes make Maher och sonen Mohammed kunde ta sig ut ur bilen men Inas hade smärtor i nacke och rygg och räddningstjänsten fick klippa upp bilen för att kunna ta ut henne. Sedan kördes hon med ambulans till akuten. Ultraljudsundersökningen visade att moderkakan lossnat från barnet och hennes hjärtfrekvens var låg. Beslut togs om akut kejsarsnitt.

– Det fick ut henne, hon var helt livlös när hon kom ut och fick syrgas. Efter några minuter började hon andas, säger Inas.

På grund av syrebristen fick dottern hjärnkramper. Familjen fick stanna på sjukhuset i två veckor innan de kunde åka hem.

Är pigg och glad i dag

I dag är dottern som fick namnet Leen ett och ett halvt år gammal. Trots att hon föddes för tidigt verkar det som att allting är okej med henne och hon är som de flesta barn i hennes ålder. Snart är det dags för 1,5-årskontrollen.

– Jag tycker att hon fungerar bra idag, hon är pigg och glad, men man är fortfarande orolig att det ska visa sig i framtiden att hon fått skador.

Leens storebror Mohammed pratar om händelsen ibland.

– När han ser polisbilar så kommer han ihåg. Han säger ”mamma, min syster har varit i din mage men kom ut efter olyckan”, säger Inas Salameh.

Ingen annan ska behöva hamna i samma situation

Under onsdagen när rättegången hölls i tingsrätten fick familjen se mannen som körde på dem för första gången sedan olyckan. Han har nekat till brott men Inas tror ändå att han kommer att kunna dömas för gärningen.

– Allt visar att det var han som körde för fort. Jag har inget speciellt emot just honom. Vi vill att han ska dömas så att ingen annan familj hamnar i samma situation som vi gjorde på grund av honom, säger Inas.

Bilföraren åtalades för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik. Dom medelas om två veckor.

Här går gränsen för rattfylleri 00:34
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott