Ryktet: Oprah kan ställa upp i presidentvalet

NYHETER

Talkshowdrottning, skådespelare, författare, filantrop, mediemogul – och USA:s första kvinnliga president?

Oprah Winfrey har spätt på ryktena om att hon kan komma att ställa upp i nästa presidentval genom en kryptisk tweet.

”Tack för att du VISAR ditt förtroende”, skriver stjärnan om en krönika om att hon borde kandidera.

Foto: MAGNUS SUNDHOLM

”Om du behöver en tjuv för att fånga en tjuv, så behöver du en stjärna – en storslagen, orädd stjärna som Trump varken kan skrämma eller överglänsa – för att fånga en stjärna”.

Så skriver New York Post-kolumnisten John Podhoretz i en text där han lyfter fram tv-ikonen Oprah Winfrey som en tänkbar demokratisk presidentkandidat i valet 2020.

Twittrade mystiskt

Det är inte första gången som det spekuleras om att 63-åringen möjligtvis, kanske, eventuellt skulle kunna ge sig in i kampen om Vita huset.

Men nu har stjärnan själv lagt ved på skvallerelden. Detta genom en kryptisk tweet, där hon delade Podhoretz krönika.

”Tack för att du VISAR ditt förtroende”, skriver Winfrey.

I mars gläntade tv-giganten försiktigt på dörren till USA:s högsta politiska ämbete i en intervju med Bloomberg. Journalisten David Rubenstein påpekade då att Donald Trumps seger visat att det inte krävs någon politisk erfarenhet för att bli president.

På det svarade Oprah Winfrey:

– Jag har också tänkt på det. Förut har jag tänkt att jag inte har den erfarenhet som krävs och att jag inte vet tillräckligt mycket. Nu tänker jag: ”Oj då”.

”Debuterade som politiker”

Krönikan i New York Post publicerades efter att Oprah Winfrey ledde ett tv-samtal med väljare från Michigan, en av de delstater där valet avgjordes.

Aaron Blake, politisk reporter på Washington Post, skriver i en analys att tajmingen är lite för bra för att vara slumpmässig.

”I grunden var det en fokusgrupp som Winfrey modererade, och allt handlade om politik. Det verkade nästan som att Winfrey gjorde debut som en politisk aktör. Kombinationen av det och den nya tweeten verkar... bekväm”.