Kammarrätten förkortar nazimarschen i Göteborg

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tiden för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i morgon förkortas med en timme.

Det slog kammarrätten fast i en dom i förmiddags.

Orsaken är att minska risken för oroligheter i samband med Gais-matchen på Gamla Ullevi.

Enligt polisen har risken för fysiskt våld ökat.

Den 17 september demonstrerade ett 50-tal nazister olovligt i Göteborg.
Foto: TT
Den 17 september demonstrerade ett 50-tal nazister olovligt i Göteborg.

Nordiska motståndsrörelsens demonstration ska avslutas vid Gamla Ullevi på lördag. Det sammanfaller med publiktillströmningen till Gais-matchen på arenan. Både NMR och Svenska fotbollsförbundet har överklagat domen från förvaltningsrätten.

Strax före klockan 11 på fredagen meddelade kammarätten att demonstrationstiden förkortas med en timme.

”Sluttiden för demonstrationen har ändrats från kl. 16.00 till 15.00 för att minska risken för störning av ordning och säkerhet i samband med publiktillströmning till en fotbollsmatch på Gamla Ullevi”, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Enligt polisen har risken för fysiskt våld i samband med demonstrationen ökat.

Kammarrätten ändrar dock inte förvaltningsrättens beslut gällande demonstrationsvägen.

Fick kortare färdväg

Polisen gav NMR demonstrationstillstånd i början av september. Den ursprungliga planen var att marschen skulle starta vid Svenska mässan, där Bokmässan just nu äger rum. Tåget skulle också passera den judiska församlingens lokaler. Detta samtidigt som högtiden jom kippur firas.

Polisens beslut överklagades av såväl församlingen som Svenska mässan. Förvaltningsrätten gick på de klagandes linje och kortade NMR:s färdväg rejält. Startpunkten flyttades en bit norrut, och demonstrationen fick en ny slutpunkt vid Gamla Ullevi. NMR ville ursprungligen avsluta marschen med en samling på Gustaf Adolfs torg.

Stort polispådrag

Nordiska motståndsrörelsen har själva uppskattat att 1 000 sympatisörer kommer att medverka under lördagens demonstration.

Ett stort antal olika organisationer kommer att samlas för att protestera mot nazisternas marsch. Aftonbladet har tidigare rapporterat att antifascister från Finland, Danmark och Norge kommer att bussas till Göteborg.

Polisen förbereder en enorm insats för att upprätthålla ordning och säkerhet i staden. Garaget i polishuset har byggts om till en tillfällig arrestlokal med plats för runt 300 personer.

HÄR KOMMER NAZISTERNA MARCHERA:

Publicerad:

LÄS VIDARE