Coronalättnader för britter från och med i dag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Från och med i dag får engelsmännen ta en öl och gå till frisören igen.

Vissa restriktioner lättas i både England, Wales och Nordirland – men inte alla.

– Jag kommer själv att gå till puben och varsamt men oåterkalleligt höja en pint till mina läppar, har premiärminister Boris Johnson aviserat.

Från och med i dag lättas en del coronarestriktioner i England i Storbritannien, efter att nära 40 miljoner vaccindoser delats ut och smitto- och dödstalen med covid-19 sjunker.

Det handlar bland annat om pubar och restauranger som får öppna och servera gäster utomhus. Den regeln gäller fram till den 17 maj, då nästa steg för öppning av samhället är planerat.

Premiärministern Boris Johnson har redan aviserat att han kommer att ta en öl.

– Jag kommer själv att gå till puben och varsamt men oåterkalleligt höja en pint till mina läppar, sa Johnson i förra veckan.

Njut av friheten – men var medvetna om riskerna, är premiärministerns budskap.

Även frisersalonger och gym tillåts att öppna, och Johnson har faktiskt konstaterat att även en frisörtid kan behövas för egen del inom snar framtid.

För första gången på månader kan britterna gå ut och shoppa igen.
Foto: Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
För första gången på månader kan britterna gå ut och shoppa igen.
Foto: Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN
Nu får restauranger och pubar ha servering utomhus.

Får övningsköra

Det är också grönt ljus för butiker som säljer varor som inte anses som livsviktiga, bibliotek och utomhusanläggningar som djur- och nöjesparker.

Barn får också delta i inomhusaktiviteter, som idrottsevenemang, och föräldrar och barn i grupper om upp till 15 personer får träffas inomhus.

Dessutom får den som vill ta körlektioner nu göra det, men några förarprover får inte genomföras förrän den 22 april, skriver Sky News.

Även i Wales och Nordirland sker vissa lättnader i dag.

Bröllopsfester utomhus

I Wales öppnar också butiker som säljer varor som inte bedöms som livsviktiga. Dessutom blir det vissa lättnader för resor till resten av Storbritannien och Irland.

Studenter i Wales får också återgå till undervisning på plats i skolor, och körlektioner är tillåtna, även om förarprovsregeln är densamma som för England – det tillåts först den 22 april.

Först den 26 april tillåts bröllopsfester utomhus i Wales, men med ett maxantal på 30 personer.

För Nordirlands del får nu upp till tio personer från högst två hushåll träffas utomhus i exempelvis en egen trädgård. Där får också studenter återgå till på plats-undervisning, och butiker som inte säljer livsviktiga varor får öppna.

Dessutom får upp till 15 personer, tränare inkluderade, delta i idrottsaktiviteter. Aktiviteterna måste dock ske genom klubbar eller på annat organiserat vis, skriver Sky News.

Regionens regler ska också genomgå en översyn den 15 april.

”Stanna lokalt”

I Skottland ser det lite annorlunda ut. Där har stanna hemma-regeln redan ersatts av en ”stanna lokalt”-regel. Invånarna får träffas i grupper om fyra från två hushåll utomhus. Barn mellan 12 och 17 år får träffas utomhus, men får som mest vara fyra personer, dock från fyra olika hushåll.

Flera restriktioner pågår ännu, men butiker med icke-nödvändiga varor fick öppna redan måndagen den 5 april. Detsamma gällde för frisersalonger och liknande, och studenter har redan återgått till ökad på plats-undervisning.

Skottlands nästa steg i lättnaderna är planerat till 26 april.

Foto: Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Även frisersalonger tillåts vara öppna.

PODD Vaccinsamordnaren: ”Nu vänder det uppåt”

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: