SMHI

Tvärstopp för våren – snövarning i nästan halva Sverige

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Den vårsol som tittat fram under lördagen är inte här för att stanna – nu tvärnitar våren.

SMHI utlovar snö, blötsnö och regn i stora delar av landet de kommande dagarna och klass 1-varnar i fem län.

– Det är ett litet bakslag, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

I stora delar av Sverige har solen lyst under lördagen och sått ett hopp om vår hos många svenskar. Men vårkänslorna blir kortvariga. Redan imorgon gör vintervädret sitt återtåg i delar av landet.

Värst väderomslag blir det för boende i landets södra delar. Boven är ett lågtryck från Frankrike som letat sig upp.

– Det hänger samman med att ett lågtrycksområde letar sig upp söderifrån tidigt söndag morgon med tillgörande nederbörd. Det kommer att falla som snö och blötsnö över Götaland. Vid kusterna faller det som regn, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

”Jobbigt med väglaget”

För Skåne, Kronoberg, Jönköping, Östergötland och Kalmar flaggar SMHI för besvärligt väder och har gått ut med en klass 1-varning. Mellan två och fem centimeter snö väntas falla under söndagen.

– Det blir besvärligast i de delarna. Framför allt blir det jobbigt med väglaget, många har kanske bytt till sommardäck nu, säger Linus Karlsson.

Och vintervädret kommer att nå även längre norrut. I Svealand blir det snöfall under söndagen och natten mot måndag väntas det dra in över södra Norrland.

– Man får räkna med snöfall i sydligaste Norrland och stora delar av Svealand. Det återstår att se om det kommer bli varningar där, säger Linus Karlsson.

Och våren då?

– Det är ju ett litet bakslag när ett snöområde tar sig in. Vi kommer att se inför veckan att den här sydligare vädret ligger kvar och det blir lite blygsammare temperaturer, säger Linus Karlsson.

”Oklart var solen visar sig”

Han påminner om att den meteorologiska våren faktiskt redan har kommit till stora delar av Sverige. Det är bara i fjälltrakterna och längst i norr som det är vinter enligt meteorologisk definition.

Enligt honom har årets vår inte varit kallare än vanligt utan tvärtom varit varmare än vanligt på många håll.

När kan vi få varmare vårväder igen?

– Nästa helg är det lite mildare luft som rör sig uppåt, det finns tendenser till att vi kan få temperaturer på upp mot tio grader eller strax där över. Men det är svårt att säga var solen kommer att visa sig, säger Linus Karlsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Smittade i landets kommuner hittills under pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI

Väder