Över två miljoner coviddöda i världen

Av:  TT TT-AFP-Reuters

Illustration av coronavirus.
Illustration av coronavirus.

En sorglig milstolpe nåddes under fredagen då Johns Hopkins-universitetet konstaterade att antalet dödsfall i världen kopplade till covid-19 nu överstiger två miljoner.

Coronasmittan accelererar. Det tog nio månader innan en miljon coviddöda i världen kunde konstateras. Tre månader senare är antalet dödsfall uppe i över två miljoner.

"Vår värld har nått en hjärtskärande milstolpe. Bakom dessa hisnande siffror finns namn och ansikten; ett leende som nu endast är ett minne, en för alltid tom plats vid middagsbordet, ett rum som ekar av tystnad efter en nära förlorad", säger FN-ledaren António Guterres i en videoinspelning som gjorts med anledning av dödstalen.

Med tanke på hur snabbt viruset sprider sig och de nya varianter av det som fått fäste i flera länder, varnar WHO för risken att det värsta scenariot kan ligga i framtiden.

– Vi går nu in i ett andra år med detta. Det kan till och med bli svårare, med tanke på dynamiken i smittan och några av de problem som vi brottas med, säger WHO:s krisberedskapschef Mike Ryan.

Det första bekräftade dödsfallet med koppling till covid-19 registrerades i Wuhan-provinsen i Kina den 9 januari 2020. Det första dödsfallet utanför Kina konstaterades på Filippinerna den 1 februari.

Publisert: