Skåningar lägger mer pengar på hemmet under pandemin

Efterfrågan på större lägenheter har ökat under pandemin, berättar Johanna Hogell Sallhag. Lägenhetshus i höstfärger.
Efterfrågan på större lägenheter har ökat under pandemin, berättar Johanna Hogell Sallhag. Lägenhetshus i höstfärger.

En av fyra skåningar lägger mer pengar på hemmet under pandemin än tidigare, visar en ny undersökning.

Johanna Hogell Sallhag, försäljnings- och inredningsansvarig på HSB region Syd, ser en direkt koppling till pandemin. 

– Även när vi har kontroll över smittspridningen tror jag att folk kommer att fortsätta göra anpassningar i sitt hem så att det fungerar både ur ett arbets- och ett fritidsperspektiv, säger hon till Aftonbladet. 

En ny undersökning från Demoskop, som gjordes på uppdrag av HSB, visar att var fjärde skåning lägger mer pengar på sitt boende under pandemin än tidigare. Störst fokus ligger på vardagsrummet, sedan utemiljön och köket.

En av tre uppger också att de har ett större behov av att göra det fint och trivsamt i hemmet.

– Jag ser en direkt koppling till det år som vi nu lämnat bakom oss, samtidigt tror jag att det är en trend som kommer att hålla i sig. Vi tvingades att lära oss att leva, och i många fall arbeta, på ett helt annat sätt under 2020. Så även när vi har kontroll över smittspridningen tror jag att folk kommer att fortsätta göra anpassningar i sitt hem så att det fungerar både ur ett arbets- och ett fritidsperspektiv, säger Johanna Hogell Sallhag på HSB region Syd.

Johanna Hogell Sallhag, försäljnings- och inredningsansvarig på HSB region Syd.
Johanna Hogell Sallhag, försäljnings- och inredningsansvarig på HSB region Syd.

16 procent uppger att man startat upp ett stort renoveringsprojekt eller byggprojekt. 33 procent uppger att man har ett större behov av att göra det fint och trivsamt i hemmet. 

40 procent av de svarande som arbetar uppger att de fått göra anpassningar för att skapa en bra arbetsplats i hemmet. En av fyra uppger att de inte har ett separat arbetsrum och 28 procent uppger att de störs av övriga personer i hushållet. Samma andel uppger att de fått problem med nacke och rygg till följd av situationen. Johanna Hogell Sallhag tror att vikten av en bra och fungerande arbetsplats i hemmet kommer ingå i inredningstrender framöver.

– Alla kanske inte vill ha ett arbetsrum men på något sätt i bostaden hitta en lösning där man kan skapa en arbetsplats. Vare sig om det är en del av vardagsrummet, hallen eller sovrummet – arbetsplatsen är mer eller mindre ett måste i många hem i dagsläget och den har redan nu dessutom implementerats mycket i inredningstrenderna. Det kommer helt enkelt att bli lättare att hitta snygga lösningar för att skapa en arbetsplats i hemmet.

Efterfrågan på större lägenheter har också ökat i Skåne då allt mer tid spenderades i hemmet under 2020. Det menar man på HSB, som ser ett tydligt trendbrott från att många tidigare föredragit mindre lägenheter.

– Vi ser att fler söker större lägenheter. Villamarknaden är dessutom superhet just nu, men det finns inte så mycket att välja på, så stora lägenheter kan vara ett alternativ till att köpa ett hus. Men förutom mer yta så kommer de klassiska faktorerna som planlösning, förvaring, utemiljö i attraktiva lägen och ljus alltid vara viktiga vare sig om vi arbetar i hemmet eller inte.

Vikten av att ha en bra arbetsplats i hemmet har ökat när allt fler jobbar hemifrån under pandemin. Arkivbild på man som jobbar hemifrån.
Vikten av att ha en bra arbetsplats i hemmet har ökat när allt fler jobbar hemifrån under pandemin. Arkivbild på man som jobbar hemifrån.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN