Ryskt vaccin söker klartecken i EU

Av:  Wiktor Nummelin/TT

En Moskva-bo vaccineras med det ryska Sputnik V-vaccinet, som Ryssland nu även hoppas få klartecken för inom EU. Arkivfoto.
En Moskva-bo vaccineras med det ryska Sputnik V-vaccinet, som Ryssland nu även hoppas få klartecken för inom EU. Arkivfoto.

Biontech-Pfizer och Moderna har redan fått ja för sina covid-19-vaccin i EU. Astra Zeneca väntar på klartecken om två veckor.

Sedan kanske ryska Sputnik V blir nästa på tur.

En formell ansökan om godkännande kommer åtminstone att lämnas in i februari, berättar Kirill Dmitrijev från den ryska investeringsfonden RDIF för nyhetsbyrån Reuters.

RDIF har redan bett om tillstånd i EU för nödanvändning av vaccinet. Hittills har liknande tillstånd redan getts för Sputnik-användning i Algeriet, Argentina, Belarus, Bolivia, Serbien, Venezuela och de palestinska områdena, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Även i Brasilien är en ansökan om nödanvändning på väg in.

I slutändan räknar Dmitrijev med att Sputnik-vaccinet kommer att ta en fjärdedel av världsmarknaden. Hittills har vaccinet getts till 1,5 miljoner människor, huvudsakligen i Ryssland.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert: