Efterlyses: Ägare till en mycket gammal kanon

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2021-01-13

Uppsalapolisen efterlyser ägaren till den här kanonen.

För två år sedan tog Uppsalapolisen en flera hundra år gammal kanon i beslag. På olika sätt har de försökt hitta ägaren, men utan resultat. Nu gör de ett sista försök och efterlyser kanonens ägare.

– Det var i samband med ett stöldärende som polisen tog en kanon i beslag. Vi har gjort sedvanliga slagningar i registret för nationellt gods och väntat på att en anmälan om en stulen kanon skulle komma in. Men ingen har hört av sig, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid Uppsalapolisen, till TT.

Polisen har inte längre plats för kanonen och går därför ut med en efterlysning efter kanonens ägare.

Jonas Eronen har inte sett någon märkning på kanonen, men att döma av detaljerna på den träställning som kanonen är monterad på utgår han från att den är mycket gammal.

– Det skulle vara tråkigt om den inte kom till rätt ägare, säger han.

Om ingen ägare till kanonen ger sig till känna kan den komma att förstöras, säljas på auktion eller skänkas till museum.

Berit Schütz, biträdande museichef på Upplandsmuseet, gör bedömningen att kanonen eventuellt är från 1600- eller 1700-talet.

– Den har inte använts i strid. Det jag tror vi har här, är en salutkanon. Att skjuta salut med vid festliga tillfällen, säger hon till SVT Uppsala.

Följ ämnen i artikeln