Ungas brottslighet minskar – stannar hemma mer

Johanna Engman/TT

Publicerad 2021-06-07

Föräldrar har bättre koll på sina barn i dag, bland annat tack vare mobiltelefoner, enligt ny studie. Arkivbild.

Ungdomsbrottsligheten har minskat med 50 procent på knappt 20 år.

Ungdomar tillbringar mer tid hemma och mindre tid ute i så kallade riskfyllda miljöer.

Ungdomsbrotten, framför allt skadegörelse, stölder och olika typer av våldsbrott där unga är gärningspersoner, har minskat med 50 procent de senaste 20 åren. Det visar en ny studie från Malmö universitet som bygger på 50 000 enkätsvar från niondeklassare över hela landet under perioden 1999 till och med 2017, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det har skett förändringar i ungdomarnas aktivitetsvanor. De är ute mindre på kvällarna, de dricker mindre alkohol. De tillbringa mindre tid i riskfyllda miljöer. Och vi ser ett starkt samband mellan förändringar i aktivitet och minskat brottslighet, säger Robert Svensson, professor vid institutionen för kriminologi, Malmö universitet, till Ekot.

En förklaring är att ungdomarna är hemma mer, men också att unga trivs allt bättre i skolan och generellt har blivit mer avståndstagande mot brott. En annan faktor anses vara föräldrarna som har har en annan typ av koll på sina barn, bland annat tack vare mobiltelefonerna.

Robert Svensson vill dock understryka att den generella ungdomsbrottsligheten inte ska sammanblandas med den framväxande problematiken med unga personer som ingår i organiserad brottslighet.

Följ ämnen i artikeln