Netanyahus svar till Biden efter telefonsamtalet

I ett samtal med Benjamin Netanyahu krävde Joe Biden att striderna trappas ner.

Svaret kom snabbt:

– Operationen fortsätter tills målet är uppnått, sa Israels premiärminister.

USA:s president Joe Biden gjorde på onsdagen sitt hittills hårdaste utspel mot Israel sedan striderna blossade upp förra veckan.

Efter ett telefonsamtal mellan Biden och Benjamin Netanyahu på morgonen släppte Vita huset ett uttalande där det hette att de två ledarna ”haft en detaljerad diskussion om händelserna i Gaza, Israels framsteg i att slå ut Hamas och andra terroristgruppers kapacitet och om pågående diplomatiska ansträngningar av regionala regeringar och USA”.

”Presidenten framförde till premiärministern att han förväntar sig en tydlig nertrappning i dag på vägen mot ett eldupphör”, uppgav Vita huset också.

Fjärde samtalet på en vecka

Samtalet mellan Biden och Netanyahu var enligt CNN det fjärde den senaste veckan Tidigare har USA:s president i flera uttalanden betonat Israels rätt att försvara sig mot Hamas raketattacker – nu skiftar tonen och kommuniceras dessutom offentligt.

Det sker, enligt CNN:s uppgiftslämnare, efter att Biden och hans rådgivare börjat tappa tålamodet. De anser att Israel börjar få slut på legitima mål i Gaza, uppger tv-kanalen. Biden var enligt källorna ”rak och tydlig” och gjorde klart för Netanyahu att det internationella trycket på Israel skulle öka om bombningarna fortsätter.

Netanyahus svar till Biden var att operationen fortsätter.
Netanyahus svar till Biden var att operationen fortsätter.

Netanyahus svar efter samtalet

Netanyahu lovade ingenting i samtalet med Biden, uppger CNN. Senare under onsdagen twittrade han ut en video där han sa sig vara ”fast besluten att fortsätta operationen tills målet är uppnått: Att återställa lugn och säkerhet till Israels befolkning”.

Netanyahu tog inte upp Bidens krav i deras telefonsamtal, men han nämnde honom vid namn:

– Jag uppskattar särskilt stödet från vår vän, USA:s president Joe Biden.

”Biden är en veteran”

Bidens respons gentemot Israel är en balansakt och beskrivs som hans första stora utrikespolitiska test som president. Trots onsdagens uttalande har han i tidigare diskussioner i Vita huset förespråkat tyst diplomati och hållit emot när hans rådgivare föreslagit ökad press på Israel, enligt CNN.

– Biden är en veteran i sådana här situationer och jag tror att han är väl medveten om att man inte får de resultat man önskar om man ger sig på en allierad offentligt, säger Martin Indyk, före detta fredssändebud i Mellanöstern, till kanalen.

Biden krävde att striderna trappas ner.
Biden krävde att striderna trappas ner.
Begravning för två palestinska kvinnor och åtta palestinska barn i Gaza.
Begravning för två palestinska kvinnor och åtta palestinska barn i Gaza.

Har känt varann i 40 år

Joe Biden och Benjamin Netanyahu har känt varandra i fyra årtionden och möttes första gången när Netanyahu stationerades på Israels ambassad i Washington. När Biden senare avancerade politiskt och blev ordförande i senatens utrikeskommitté brukade Netanyahu ringa hem till honom för att diskutera utrikespolitik, uppger en källa för CNN.

Stämningen blev desto mer spänd 2010 när Biden som vicepresident under Obama var utsänd till Israel. Under besöket rördes han till tårar när Netanyahu hade planterat träd i Jerusalem i en hyllning till Bidens mamma.

Timmar senare, medan Biden fortfarande var i landet, offentliggjorde Israel att ett bygge av 1 600 nya hus i östra Jerusalem hade godkänts – trots att bosättningen klassades som olaglig enligt internationell rätt.

Netanyahu hävdade senare att han inte kände till tajmningen, men händelsen fördjupade klyftan mellan Israel och Obama och fick Biden att bli ursinnig, enligt CNN.

– Han blev förödmjukad. Det var verkligen in-your-face, säger Bruce Jentleson, dåvarande rådgivare vid utrikesdepartementet.

Offentligt har Biden och Netanyahu genom åren visat solidaritet med varandra, även när stämningen varit spänd bakom kulisserna. Incidenten i Israel 2010 uppges ha fått Biden att börja omvärdera sin syn på Netanyahu, men de två skulle så småningom försonas.

”Bibi, jag håller inte med om ett skit av det du säger, men jag älskar dig”, påstod sig Biden enligt CNN ha sagt till Netanyahu 2014.

 

Publisert:

LÄS VIDARE