Flera döda vid våldsamma protester i Myanmar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Minst fyra personer har skjutits ihjäl av polis i samband med de prodemokratiska protester som skakar Myanmar.

Tre av dödsskjutningarna ska ha skett i kuststaden Dawei i söder, där polis angrep demonstranter under söndagen, enligt uppgifter från bland andra politikern Kyaw Min Htike. Minst 20 personer ska ha skadats när säkerhetsstyrkorna försökte mota tillbaka aktivisterna.

Demonstranter blockerar en väg i Mandalay på söndagen.
Foto: AP/TT
Demonstranter blockerar en väg i Mandalay på söndagen.

Fler döda

Senare berättade en anonym läkare på ett sjukhus i storstaden Rangoon att en man med en skottskada i bröstet avlidit på sjukhuset, en uppgift som även nyhetssajten Mizzima rapporterat om.

Det hade då även kommit vittnesuppgifter om bland annat knallskott, tårgas och skarpa skott i luften för att skingra demonstranterna i staden. En kvinna dog efter att polis med chockgranater skingrat en demonstration som samlade lärare i Rangoon. Exakt vad hon avled av var dock oklart, enligt närstående.

Varken polisen eller militärjuntan i Myanmar, med general Min Aung Hlaing i spetsen, vill kommentera uppgifterna om våldsamheterna.

Det har även kommit rapporter om hårda polisinsatser mot demonstranter i Myanmars näst största stad Mandalay.

Suu Kyu i rätten

Det har varit oroligt i Myanmar (tidigare kallat Burma) sedan militären tog makten i en kupp den 1 februari och grep den folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi. Militären hävdar att den tog makten på grund av valfusk i parlamentsvalet den 8 november, något internationella valobservatörer ifrågasätter. Suu Kyis parti Nationella demokratiska förbundet vann en jordskredsseger i valet.

Suu Kyi har av militärjuntan anklagats för illegal import av kommunikationsutrustning och för att ha brutit mot pandemiregler. En domstolsförhandling är utsatt till på måndag.

Publicerad: