FBI: Antifa inte inblandat i stormningen

Av:  TT

FBI-chefen Chris Wray vittnade inför senaten.
FBI-chefen Chris Wray vittnade inför senaten.

Vänsterautonoma grupper låg inte bakom stormningen av den amerikanska kongressbyggnaden i början av året.

Det konstaterar FBI-chefen Chris Wray i ett senatsförhör – och slår hål på en av konspirationsteorierna som omger maktskiftet i USA.

– Vi har till dagens datum inte funnit några bevis för att några anarkistiska våldsamma extremister eller personer som bekänner sig till antifa (vänsterautonoma våldsbejakande grupper, red anm) i anknytning till händelserna den 6 januari, säger Chris Wray inför senaten.

– Det betyder inte att vi inte letar, och vi kommer att fortsätta leta, men för tillfället har vi inte funnit några bevis, fortsätter Wray.

FBI-chefen förklarar även att den betraktar stormningen av kongressbyggnaden som "inhemsk terrorism" och lovar att de skyldiga ska hållas ansvariga för sina handlingar.

Fler än 300 personer har åtalats för brott i samband med stormningen, av dem är minst 18 knutna till den högerextrema rörelsen Proud boys och nio till den högerextrema milisen Oath keepers.

Brotten som de 300 anklagas för sträcker sig från brottsrubriceringen sammansvärjning, att ha angripit poliser och för att ha förhindrat kongressens arbete.

Publisert: