Uppsala

Ny metod ska upptäcka lokala coronautbrott

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Virusmätningar i avloppsvatten, samtal till 1177 Vårdguiden och provtagningssvar.

Det kollar flera forskare vid Uppsala universitet på just nu.

De sammanställer även informationen – i hopp om att snabbare identifiera signaler på ökad lokal smittspridning av covid-19 i Uppsala.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi och senior forskare.
Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi och senior forskare.

I dag upptäcks covid-19 först när smittade söker vård eller testar sig på grund av symtom. Eftersom de ofta burit på viruset i en eller flera veckor innan dess försöker forskare vid Uppsala universitet nu ta fram en ny metod som upptäcker lokala utbrott i ett tidigt stadium.

– Vi arbetar nu intensivt med att sammanställa information från flera olika källor för att tidigt kunna identifiera signaler på ökad lokal smittspridning, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi och senior forskare, i ett pressmeddelade.

Flera informationskällor

Forskarna sammarbetar med Region Uppsala och utöver mätningar av SARS-CoV-2-viruset i avloppsvatten, information på gruppnivå från 1177 och information från Smittskyddsenheten i Uppsala om antalet smittade, inlagda och avlidna från olika postnummerområden kommer de att undersöka avidentifierad information från en enkätundersökning och data från den separata forskningsstudien Covid symptom study Sverige: Den studien drivs av Uppsala universitet och Lunds universitet i samarbete med King’s College London och Zoe Global Ltd och går ut på att frivilliga över 18 år rapporterar in deras symtom i dagliga uppdateringar i en mobilapp.

Om den nya metoden med flera olika källor fungerar kan den komma att spridas till andra delar av landet, enligt Fall.

– Om den visar sig vara framgångsrik och till nytta så kan den sedan användas även i andra regioner, säger hon.

Riktad smittspårning

Region Uppsalas smittskyddsenhet kommer också att ta del av informationen från projektet för att lättare veta var extrainsatser ska sättas in för att bryta smittspridningen.

– På så sätt hoppas vi minimera pandemins effekter och få värdefull information om hur vi ska bli bättre på att bekämpa denna och framtida pandemier, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig vid Region Uppsalas provtagningsenhet och ansvarig forskare för projektet, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Postnummer viktig faktor för de som blir svårt sjuka i covid-19

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Coronaviruset

Covid-19

Uppsala universitet

Region Uppsala

Uppsala län

Forskning & vetenskap