Trump i ny video om coronaviruset: Jag kanske är immun

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump avslutade återvändarshowen i natt med att spela in en video i Vita huset. Han upprepade uppmaningen till folket att inte vara rädda för coronaviruset.

– Jag vet att det fanns en risk, en fara, men det är okej och nu är jag bättre. Och kanske är jag immun, inte vet jag, sa han.

Nu rasar personal inom livvaktsstyrkan Secret Service mot den lättsinniga synen på covid-19, uppger CNN.

Presidenten återvände till Vita huset i natt med helikoptern Marine One efter att ha lämnat genom Walter Reed-sjukhusets gyllene entrédörrar.

Det var en välregisserad show som tajmades in perfekt med de stora tv-kanalernas nyhetsprogram. Det sista Trump gjorde innan han steg in i byggnaden var att ta av sig munskyddet och spela in en video med flaggorna på balkongen som fond.

Där upprepade han beskedet som han twittrade under måndagen: Var inte rädda för covid-19.

– Jag har lärt mig så mycket om coronaviruset. Och en sak är säker: Låt det inte dominera er, var inte rädda för det, sa presidenten.

– Två dagar sedan, jag kunde ha lämnat för två dagar sedan. Jag mådde jättebra, bättre än jag gjort under en lång tid.

Efter att Donald Trump landat vid Vita huset tog han av sig munskyddet och gjorde honnör.
Foto: AP
Efter att Donald Trump landat vid Vita huset tog han av sig munskyddet och gjorde honnör.

Tror han är immun

Donald Trump försvarade också att han inte praktiserade att hålla fysiskt avstånd innan han smittades av viruset – eftersom att det är så en ledare måste agera.

– Jag vet att det fanns en risk, en fara, men det är okej och nu är jag bättre. Och kanske är jag immun, inte vet jag, säger presidenten i den korta videon.

Många bedömare i amerikansk media påpekade att presidenten fått vård i världsklass med tillgång till nya mediciner och experimentella behandlingsformer som inte är tillgängliga för vanliga människor som blir sjuka.

Det är inte första gången sedan Donald Trump fördes till sjukhus i fredags som han haft ett, i mångas syn, nonchalant sätt att ta sig an smittan. Under söndagen lät han sig köras runt i bil för att vinka till anhängarna utanför Walter Reed-sjukhuset. Pr-kuppen fick stor kritik för att ha utsatt livvakterna i bilen för fara.

”Presidentens bil är inte bara skottsäker, utan också hermetiskt tillsluten för att stå emot en kemisk attack. Risken att covid-19 sprids är så hög som den kan bli utanför medicinska förfaranden. Oansvarigheten är häpnadsväckande. Mina tankar går till Secret Service som tvingades spela med”, skrev exempelvis James P Phillips, läkare vid Walter Reed-sjukhuset och även chef för katastrofmedicin vid George Washington-sjukhuset, på Twitter.

Foto: AP
Efter att Donald Trump landat vid Vita huset tog han av sig munskyddet och gjorde honnör.

Livvakter arga

Phillips skrev också att alla som färdades i bilen med presidenten nu måste sitta i karantän 14 dagar och riskera bli sjuka eller dö på grund av politisk teater.

”Det är galenskap”, avslutade han.

Även inom den egna staben fanns tveksamheter mot bilturen – särskilt det faktumet att just livvakterna var i fara.

– Först ska de ta en kula för killen. Nu ska de få corona, säger en hög medarbetare i staben till Washington Post.

Även bland livvakterna, de så kallade Secret Service-agenterna, är ilskan stor bland vissa.

– Detta borde aldrig ha hänt, säger en av agenterna som jobbar både med skyddet för presidenten och hans familj, till CNN, och menar att livvakterna som var med Trump under bilturen nu måste sättas i karantän.

– Jag menar, jag skulle inte vilja vara nära dem.

Agenter inom Secret Service livvaktsstyrka har rätt att sätta stopp för aktiviteter som kan innebära en risk för presidenten, men kan inte säga nej till att sätta sig själv i fara.

– Frustrationen med hur vi behandlas när det gäller beslut kring den här sjukdomen går dock längre tillbaka än denna enskilda händelse, säger agenten.

En annan livvakt som CNN pratat med kallar bilturen ”vårdslös”.

Plexiglas under debatten

Presidenten är inte ensam i administrationen om att spela ner farorna med coronaviruset. I morgon, onsdag, är det dags för den enda debatten mellan kandidaterna till vicepresidentposten, Mike Pence och Kamala Harris.

Efter det stora utbrottet i och kring Vita huset hade bägge kampanjerna enats om att kandidaterna skulle stå längre från varandra än det ursprungligen var tänkt. Men efter påtryckningar från Joe Bidens och Kamala Harris staber har säkerhetsåtgärderna stärkts ytterligare.

Nu kommer ett plexiglasskydd att skilja kandidaterna åt under debatten i Salt Lake City i delstaten Utah, uppger Axios. Mike Pence stab gick med på kraven – men kunde inte låta bli att håna demokraterna för vara överdrivet försiktiga.

”Om senator Harris vill bygga ett fort runt sig, så visst”, skriver Pence talesperson Katie Miller i ett uttalande till Axios.

Samtidigt har 210 000 amerikaner dött med viruset och ett stort antal av Donald Trumps egna nära medarbetare och andra topprepublikaner har testats positivt för covid-19. Senast i kretsen nära Trump att drabbas av smittan är hans pressekreterare Kayleigh McEnany. Tidigare har hans kampanjchef, personliga assistent, tidigare rådgivare som Chris Christie och Kellyanne Conway och flera andra topprepublikaner fått sjukdomen.

Foto: Skärmdump från Twitter
Precis efter att Trump återvänt till Vita huset spelade han in en video.

Bidens uppmaning

Inne i Vita huset är stämningen bland dem som hittills inte smittats långt ifrån munter. Under helgen har det framkommit källuppgifter om panik och misstro kring viruset som verkar ha tagit Vita huset i ett järngrepp.

Natten till tisdagen har NBC News pratat med en person i staben som är väldigt uppgiven:

– Folk faller som flugor här. Skiten är helt galen.

I fler än 20 delstater ökar just nu smittan och i städer som New York börjar myndigheterna planera för att återigen stänga ner skolor och affärer.

Under natten kommenterade Joe Biden de nya utspelen från Donald Trump.

– Jag hade hoppats att presidenten – i och med det han gått igenom, och jag är glad över att han verkar klara sig ganska bra – skulle ha kommunicerat rätt budskap till det amerikanska folket: Att munskydd spelar roll, att de räddar liv och förhindrar spridning, säger han.

Foto: AP
På väg ombord på Marine One, efter några dagar på Walter Reed-sjukhuset.
Foto: AP
Helikoptern med Donald Trump landar vid Vita huset.
Publicerad:

LÄS VIDARE