Departement misstänks ha avlyssnat politiker

Av:  TT TT-AFP

Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, uppges ha avlyssnats av USA:s justitiedepartement genom sin telefon. Arkivbild.
Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, uppges ha avlyssnats av USA:s justitiedepartement genom sin telefon. Arkivbild.

USA:s justitiedepartement uppges ha avlyssnat flera av landets ledande politiker under Donald Trumps tid vid makten.

Avlyssningarna ska bland annat ha riktats mot de ledamöter som befann sig nära den så kallade Rysslandsutredningen.

Uppgifterna om avlyssning kommer bland annat från företaget Apple som uppger att de mellan 2017 och januari 2021 fått order från justitiedepartementet att överlämna uppgifter om vissa kongressledamöters telefonsamtal samt inspelningar från särskilda samtal.

Företaget ska även ha blivit tillsagt att överlämna uppgifter om kongressledamöternas familjers telefonsamtal, bland annat från en minderårig anhörig. Apple berättade om justitiedepartements order först i maj då det fram till dess förbjudits att prata om avlyssningen.

”Allvarligt maktmissbruk”

Den demokratiska kongressledamoten Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott, är en av dem som reagerar starkt på uppgifterna.

”Politiseringen av justitiedepartementet och attackerna på rättsstaten är bland de farligaste angreppen på vår demokrati som den tidigare presidenten gjorde”, säger han i ett uttalande. Schiff ska själv ha varit en av de ledamöter som avlyssnats av departementet.

Även den demokratiska majoritetsledaren Chuck Schumer och den demokratiska senatorn Dick Durbin kritiserar departementet efter uppgifterna om avlyssning.

”Detta är ett allvarligt maktmissbruk och ett angrepp på maktens uppdelning”, skriver de båda i ett gemensamt uttalande.

Vill höra vittnesmål

Justitiedepartement, lett av landets nuvarande justitieminister Merrick Garland, har meddelat att man ska genomföra en intern utredning för att granska om fel kan ha begåtts av departements medarbetare under Trumps tid vid makten.

Flera demokratiska senatorer kräver trots det att USA:s tidigare justitieministrar Jeff Sessions och Bill Barr, som översåg avlyssningen, ska höras i kongressen om det inträffade.

Uppgifterna om avlyssningen har jämförts med Watergate-skandalen som briserade under 70-talet och som fick den dåvarande president Richard Nixon att lämna presidentposten.

Publisert: