Israel/Palestina-konflikten

Svenske Samer fast i Gaza: ”Får räkna med att man är död när som helst”

Av: 

Erica Fält

NYHETER

Samer Abu Rahmeh från Uppsala skulle bara ner och hälsa på sin sjuka mamma i Gaza.

Nu är han fast och kan inte resa hem till Sverige. Runt honom faller bomber.

– Det finns inget skydd, man får räkna med att man är död när som helst. De anfaller från havet, de anfaller från marken, de anfaller från flyg. Man vet aldrig vad som händer härnäst, säger han.

Samer Abu Rahmeh reste till Gaza i november efter att en släkting ringt honom med beskedet att hans mamma drabbats av cancer och var svårt sjuk. Han, som i vanliga fall jobbar som ingenjör på Forsmarks kärnkraftverk i Uppsala, begärde tjänstledigt och reste till Gaza. Till en början var tanken att stanna drygt en månad men på grund av stängda gränser och mammans försämrade hälsotillstånd har han blivit kvar.

Nu är han fast i en mardröm.

– Min mamma mår väldigt dåligt och hon får inte sin medicin. Hon vill sova hela tiden men ingen kan sova här eftersom attackerna är så intensiva och hela huset skakar.

”De bara skjuter”

Samer berättar att attackerna är värst under kvällar och nätter.

– De bara skjuter. Förut skickade de varningssignaler innan men nu gör de inte det längre.

Samer Samer Abu Rahmeh hemma i Sverige tillsammans sönerna Fayez och Younes.

Foto: Privat

Det var studierna som gjorde att Samer kom till Sverige 1993. Sedan dess har han bott här med sin fru och deras tre barn. Oron från familjen i Sverige är stor. Samer berättar att tillgången till el är begränsad och att det därför är svårt att kommunicera med familjen hemma i Sverige.

– De försöker ringa mig hela tiden och jag gör mitt bästa för att lugna dem och säger att allt är okej, säger han.

Men bilder från Gaza, och även Samers egna vittnesmål, avslöjar att läget inte är okej.

– Självklart är jag rädd, jag lever för stunden. Jag hör explosioner runt om kring mig hela tiden, det tar aldrig slut. Det går inte att beskriva hur det känns.

Israel fortsatt med flygattacker mot Gaza City under lördagen. Här träffas ett höghus som rymde flera internationella medieredaktioner, bland andra Associated Press och Al Jazeera. Det har inte kommit någon förklaring till varför byggnaden bombades.

Foto: Khalil Hamra / TT NYHETSBYRÅN

En stad i ruiner

Under fredagen vågade sig Samer ut i staden för första gången sedan attackerna började. Tillsammans med en kompis körde han genom en stad i ruiner. En stad som raserats och förstörts på bara några dagar.
– Det ser hemskt ut, jag har aldrig sett något liknande. De har totalförstört hus, gator och infrastruktur.

Samer berättar att flera hundra hus raserats av attackerna och att man har allvarliga problem med såväl vatten som elektricitet och sjukvård.

– Ärligt talat, livet i Gaza uppfyller inte kriterierna för ett värdigt liv. Det är hög arbetslöshet och hög fattigdom. Ungdomarna har inget hopp, de ser ingen framtid.

Stängda gränser

Samer planerar att åka hem till Sverige och sin familj så fort gränserna öppnar. Just nu är Gaza under blockad av både Israel och Egypten vilket i praktiken innebär att landremsan är isolerad och det finns ingen väg ut ur landet.

- Jag har hela mitt liv i Sverige, mina barn och min fru, jag måste tillbaka. 

Hur ser du på framtiden?

– Jag är emot all form av våld, det måste bli dialog och fredsförhandlingar. Både israeler och palestinier måste komma till förhandlingsbordet och förstå att människoliv är mycket värda.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Samer Abu Rahmeh jobbar till vardags som ingenjör på Forsmarks kärnkraftverk i Uppsala.

Foto: Privat
Publisert:

LÄS VIDARE

Mediehus har bombats i Gaza

ÄMNEN I ARTIKELN

Israel/Palestina-konflikten

Gaza

Israel

Israel/Palestina-konflikten

Palestina