Coronaviruset

Sverige har just nu värsta spridningen av coronasmitta

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Sverige har just nu värsta smittspridningen av covid-19 i Europa.

I går lördag låg sjudagarsmedelvärdet på 415 smittade per miljon invånare.

– Det är allvarligt och olyckligt. Även om dödstalen har sjunkit så belastas vården fortfarande väldigt hårt, säger virologen Niklas Arnberg.

Antalet smittade sjunker vecka för vecka i Sverige. Vecka 18 noterades 33 700 bekräftade fall av covid-19 i Sverige, nästan 20 procent färre än under vårens toppvecka i mitten av april, då 41 200 smittades.

Men eftersom coronasmittan minskar ännu snabbare i resten av Europa hamnade Sverige överst på listan över de mest drabbade länderna i går lördag. Med ett sjudagarsmedelvärde på 415 smittade per miljon invånare slog vi både Litauen och Holland, som hade 410 respektive 337 smittade per miljon, enligt siffror från Johns Hopkins University som presenteras på sajten Our World in Data.

Hittills i maj har Cypern toppat listan över smittspridningen under nio dagar, Litauen två dagar och Sverige fyra dagar (10, 11, 12 och 15 maj).

Värst drabbat i världen just nu är önationen Seychellerna, med ett sjudagarsmedelvärde på 4084 smittade per miljon invånare.

Ännu en gång lyser Sverige mörkrött på Europakartan som visar vilka länder som just nu är mest drabbade av coronasmitta.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, kommenterar den höga smittspridningen i Sverige:

– Det är allvarligt och olyckligt. Många människor är sjuka och vården belastas fortfarande hårt.

Samtidigt har dödstalen sjunkit. Som mest hade vi över 600 döda i veckan i april 2020 och kring årsskiftet. Nu dör kring 100 svenskar i veckan.

– Ja, det är tack vare vaccinationerna vi räddar livet på så många människor. Men det är fortfarande några som inte kommer att klara sig. Det har att göra med att vi fortfarande har hög smittspridning.

– Sedan är det inte jättemärkligt heller att vi har bland de högsta smittotalen i Europa, eftersom Sverige ligger längst norrut, och det är kallare här uppe än i stora delar av övriga Europa. Det är förstås ungefär samma klimat som Norge och Finland, och de har ju klarat sig lite bättre. Men att vi ligger lite sämre till just nu än övriga Europa är inte jättemärkligt, eftersom den här typen av virus smittar mer effektivt på platser där temperaturen är låg och den relativa luftfuktigheten är låg inomhus.

Vad säger du om vaccinationsgraden – 39 procent av alla svenskar som är över 18 år har nu fått minst en dos, och tolv procent är färdigvaccinerade?

– Det är bra, och nu vaccinerar vi många fler än vi gjorde för någon månad sedan. Tillsammans med varmare väder så kommer det här att bidra till att smittspridningen kommer att sjunka rejält framöver.

När når vi flockimmunitet?

– Svårt att säga, men uppskattningsvis när 60-70 procent har fått en eller två doser. Då kan det börja krypa neråt, säger Niklas Arnberg.

Sedan coronapandemins början har totalt 1 037 126 svenskar smittats av covid-19. I totallistan hamnar vi på åttonde plats i Europa, med 10,3 procent smittade. Värst drabbat är Andorra, där 17,5 procent har smittats.

Fotnot: Ett sjudagarsmedelvärde i Sverige på 415 smittade per miljon invånare innebär att i genomsnitt 4293 smittade har rapporterats in per dag den senaste veckan. Det motsvarar 30 052 smittade per vecka.

LandSmittade per miljon invånare, sjudagarsmedelvärde
Seychellerna4084
Maldiverna2394
Bahrein939
Uruguay793
Argentina489
Costa Rica484
Kap Verde473
Sverige415
Litauen410
Holland337
Källa: Our World in Data, 15 maj
Diagrammen visar hur coronasmittan och provtagningen har utvecklats vecka för vecka i Sverige.
Diagrammet visar hur många svenskar som dött vecka för vecka i covid-19 under pandemin.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Niklas Arnberg

Europa

Umeå universitet