Coronapandemin

Tegnells svar: Därför skärps inte reglerna för sportloven

Av: 

Hanna Olsson Berg

Nivette Dawod

NYHETER

Restriktionerna för att stoppa coronaviruset har skärpts.

Men för sportlovsfirare finns inga specifika regler och enligt Anders Tegnell beror det på att viruset mest sprids i det ”dagliga livet”.

– Det är där den stora smittspridningen sker, på arbetsplatser, i hemmen, inte minst på de privata festerna. Det är där vi måste skärpa oss, säger han till Sveriges Radio.

Statsepidemiolog Anders Tegnell intervjuades under torsdagsmorgonen i ”P1 Morgon” om de senaste restriktionerna som infördes i går.

Han fick då frågan om vad poängen är med nya råd som inte är tvingande – om vi ändå inte följer dem?

– Det här är ytterligare tydliggörande av råden som redan finns. Det finns stora skäl att tro att påminner man om råden, och gör dem tydligare, så ökar följsamheten igen, svarar Tegnell.

– Vi har under våren och hösten lyckats bryta utvecklingen av pandemin med den här typen av råd.

Anders Tegnell på en pressträff i oktober.

”Där får vi skärpa oss”

Han tycker att de nya råden ”skakar om rätt mycket”.

– Vi är inte alls övertygade om att just tvångsåtgärder är mer omskakande än att vi visar att vi är på väg att ge alla människor en chans att förhindra att vi är på väg in i en tredje våg.

Angående sportlovsresor till skidorter och den distansundervisning som införts i flera regioner efter loven säger statsepidemiologen:

– Efter lov så händer det då och då att man får en smittspridning, det vet vi från bland annat influensan. Det beror inte alltid alls på att man varit ute och åkt någonstans, det är en ganska liten del av ungdomarna som åker till fjällen egentligen, om man tänker efter. Man rör sig i andra cirklar, träffar andra personer, rör sig i andra smittkedjor.

När skolan börjar igen är det risk att smittkedjorna tar fart. Därför kan det vara rimligt att inte gå tillbaka till skolan direkt efter lovet.

Anders Tegnell säger att coronaviruset framförallt sprids i ”det dagliga livet”.

– Det är där den stora smittspridningen sker, på arbetsplatser, i hemmen, inte minst på de privata festerna. Det är där vi måste skärpa oss.

Skidlift i Tandådalen i februari.

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

LENA MELLIN: Restriktionerna biter inte – ändå skärps de

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anders Tegnell

Folkhälsomyndigheten

Coronaviruset