Sälenbornas vädjan inför sportlovet: ”Visa oss lite respekt”

SÄLEN Nu inleds sportloven runt om i landet.

De svenska fjällen lockar besökare och bland Sälenborna råder det delade uppfattningar inför kommande veckor.

– Visa oss respekt, vi som bor här, ni behöver inte åka sju personer till butiken, säger Sälenbon Gunnar Nilsson.

Utanför matbutikerna i Sälen skyltas det med information om coronaviruset. Sportlovsveckan börjar officiellt på måndag och i dagarna väntas det komma besökare från hela landet för att åka skidor. Det som i början av pandemin blev liktydigt med corona.

Ett sällskap på fyra personer är på väg in till den lokala matbutiken i Sälen när de stannar till. Uppmaningen från butiken fångar deras blick: ”Handla max 1 person per sällskap”.

Samtidigt sprider sig coronaviruset i Sälen och förra veckan stod området för den största smittspridningen i Region Dalarna sett till antalet invånare, enligt Folkhälsomyndighetens siffror.

Sälenbon Gunnar Nilsson.
Sälenbon Gunnar Nilsson.

”Kommer i större sällskap”

Bland Sälenborna är åsikterna delade inför de kommande sportlovsveckorna. Den populära skidorten är, å ena sidan, beroende av turismen samtidigt som Sälen pekas ut som det område med högst smittspridning i regionen.

Sälenbon Gunnar Nilsson är van vid att se besökarna komma såhär års. Han är född och uppvuxen i Sälen. Han har en uppmaning till besökarna som nu anländer till Sälen.

– Åk på fjället, åk på backarna och njut av det. Men visa oss respekt vi som bor här, ni behöver inte åka sju personer till butiken och gå in där. Skicka en till Bolaget, visa oss respekt vi som bor här så finns det plats åt alla, säger Gunnar Nilsson.

Han upplever att flera av besökarna kommer i stora sällskap – men tycker även att vissa försöker att tänka på rekommendationerna.

– De kommer i större sällskap och går in alla i butiker. De finns de som inte visar respekt, men i det stora hela upplever jag att folk tänker sig för, säger Gunnar Nilsson.

Connie Grund.
Connie Grund.
Lift i Lindvallen, Sälen.
Lift i Lindvallen, Sälen.

”Hoppas folk sköter sig”

Connie Grund som även hon är Sälenbo tycker det är bra att det kommer besökare till Sälen men är samtidigt orolig för smittspridningen.

– Jag har själv nära och kära som är i riskgrupp. Jag hoppas för min och för andras nära och kära, att de sköter sig och följer alla råd och restriktioner som kommer, säger Connie Grund.

Hon berättar att Sälen varit nästintill en spökby under delar av coronapandemin. Men hon är själv delad vad gäller besökarna som nu kommer under sportlovet.

– Jag är lite dubbel där, jag vill att folk ska sköta sig men jag är fortfarande lite nojig och rädd, men jag hoppas bara på det bästa, säger Connie Grund.

Kicki Aronsson.
Kicki Aronsson.
Lindvalen.
Lindvalen.

”Roligt att många vill besöka”

Kicki Aronsson är Sälenbo. Hon tycker det är roligt att många vill besöka skidorten.

– Jag tycker det är kul, det är roligt att så många vill besöka oss i Sälen, trots att vi har den situationen vi har med corona, säger hon.

Kicki Aronsson menar att kommunen gjort ett bra jobb med att vidta säkerhetsåtgärder i området.

– Det är ett stort medietryck om att corona sprids i Sälen men den finns över hela Sverige och alla gör vad man kan för att hålla nere smittan. Sen tänker jag frisk luft, man bor i en stuga och håller avstånd och gör det man kan, säger Kicki Aronsson.

Läkare: Sportlovet kan påverka

De senaste veckorna har det kommit in flera fall i Sälen berättar Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Han berättar att sjukvården har den kapacitet som de behöver just nu. Under jul- och nyårshelgerna reste människor till Sälen för att åka skidor. 

– Man trodde att det skulle ge en större smittspridning men det hade inte påverkat, säger Anders Lindblom.

Han manar till försiktighet och utesluter inte att sportlovet kan komma att påverka smittspridningen i regionen.

Vid ett sådant läge skulle nedstängningar kunna bli aktuella, men Lindblom betonar att det inte är beslut som fattas av honom.

– Det kommer vidtas ytterligare åtgärder om vi får en stor smittspridning. Men det är inte aktuellt i nuläget, säger Anders Lindblom.

Liftkö i Lindvallen.
Liftkö i Lindvallen.
Backar i Lindvallen.
Backar i Lindvallen.
Liftkö i Lindvallen.
Liftkö i Lindvallen.
Publisert: