Sverige ska ha vaccinintyg till sommaren

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Svenskar ska kunna visa upp digitala vaccinationsintyg till sommaren, enligt regeringen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svenskar ska kunna visa upp digitala vaccinationsintyg till sommaren, enligt regeringen. Arkivbild.

NYHETER

Ett digitalt intyg som visar att man är vaccinerad mot covid-19 ska vara på plats till sommaren. Intyget kan bli svenskarnas biljett för resor och evenemang.

– När Sverige och länder runt om kring oss börjar öppna upp kommer det sannolikt ställas krav på vaccinationsintyg för att resa och delta i andra aktiviteter, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Sverige påbörjar nu arbetet med att ha ett digitalt vaccinationsintyg på plats till den 1 juni i år.

– Vårt mål är att arbetet ska gå så snabbt som möjligt och att den digitala infrastrukturen ska vara tillgänglig till sommaren, säger Ygeman på en pressträff.

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att det är viktigt att få till en gemensam lösning för EU.

– Vi vill hitta en standard för EU och därutöver en global standard. Jag kan se framför mig att de här intygen används inrikes för olika aktiviteter, som danskarna pratar om, och därutöver EU. Men det är viktigt att vi får en samsyn.

Samma som Danmark

Inriktningen är densamma som Danmark tidigare meddelat. Den tillförordnade finansministern Morten Bødskov har beskrivit det som ett extra pass, som man kan ha i sin mobiltelefon.

För äldre ska det vara möjligt att få intyget på papper för att verifieras mot ett digitalt register, säger Ygeman till Dagens Nyheter. Det är i dag möjligt att skriva ut sin journal för att bevisa vaccination.

Uppdraget ska utföras i samarbete mellan E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten, Sverige Kommuner och Regioner (SKR) samt andra offentliga och privata aktörer som kan ha tekniska lösningar att erbjuda.

– Alla som vaccineras har rätt att få ett intyg av vaccinatören. Nu tar vi fram en digital infrastruktur för vaccinationspass och verifiering av dessa. Det kommer göra vaccinationsintygen säkrare, enklare och internationellt gångbara, säger Anders Ygeman.

"Är efterlängtat"

Internationella processer pågår redan kring tekniska lösningar och standarder för vaccinationsintyg och det finns behov av svensk närvaro, enligt socialminister Lena Hallengren (S). Regeringen ger därför också Folkhälsomyndigheten i uppdrag att delta i Världshälsoorganisationens (WHO) arbete rörande digitala vaccinationsintyg.

Lena Hallengren säger att det finns ett behov av intyg för att bevisa att man är vaccinerad mot covid-19.

– Vaccinationsintyg är nog nästan lika efterlängtat som vaccinationen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN