Coronapandemin

Gymnasieelever får återvända till skolan

Nya coronabesked: Unga släpps ut men förlängt spritförbud

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Gymnasieelever får komma tillbaka till skolan. I alla fall delvis.

Det beskedet gav regeringen på torsdagsmorgonens pressträff.

– Att ha gymnasieskolorna stängda har en betydelse för den här generationens skolgång, trygghet och framtid, säger Anna Ekström (S), utbildningsminister.

Flera regioner i landet ser nu en försiktig nedgång av smittspridningen. Och trots att ministrarna tryckte på att läget är fortsatt allvarligt väljer regeringen nu att lätta på flera av de restriktioner som slår mot barn och ungdomar.

Gymnasieelever, som varit tvungna att ha distansundervisning, får nu återvända till klassrummen – i viss utsträckning. Det kommer från och med nu att bli en kombination av undervisning på distans och på plats, meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Det är en ingripande åtgärd. Att ha gymnasieskolorna stängda har en betydelse för den här generationens skolgång, trygghet och framtid, säger Anna Ekström.

Gäller till 1 april

I vilken omfattning gymnasierna behöver vara stängda eller kan låta eleverna vara på plats ska avgöras regionalt, baserat på det aktuella coronaläget. För att få veta exakt vad som gäller får gymnasieeleverna vända sig till sin egen skola.

– I det här läget är det bättre att det regionala läget avgör. Man ska också ta hänsyn till att praktiska moment ska kunna genomföras. I vissa områden kan man behöva stänga helt om det regionala läget kräver det, säger Ekström.

Det nya beslutet gäller till 1 april.

Under torsdagens pressträff presenterades flera förändringar i Sveriges coronarestriktioner. Utbildningsministern Anna Ekström (S), var med på länk och meddelade att gymnasieutbildningarna i större utsträckning ska kunna bedrivas på plats.

Det kom också ett glädjande besked för barn upp till 15 år, alltså de som är födda 2005 eller senare. De får återigen börja ha fritids-, kultur- och idrottsaktiviteter, både utom- och inomhus.

– Vi vill hålla barns aktiviteter igång så långt det är möjligt. Den som har sett ett barn gå hem svettig från en träning vet hur mycket det betyder. Det är viktigt att fritids- och kulturaktiviteter håller öppet, både inomhus och utomhus när andra stänger ner, säger Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister, som uppmanade offentliga aktörer att uppta sina verksamheter för barn.

De ska dock bedrivas på ett smittsäkert sätt, underströk Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Regeringen har fått kritik för att komma med besked om eventuella förlängningar av restriktioner sent, bland annat gällande alkoholstoppet. Vid dagens pressträff meddelade man att besked om uppdateringar framöver kommer meddelas varannan vecka.

PODD London under nya nedstängningen

Aftonbladet Daily med korrespondent Frida Fagerlund i Storbritannien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Passa på! Köp Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny studie visar: Så länge skyddar dina antikroppar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Regeringen

Coronaviruset

Munskydd

Stefan Löfven

Folkhälsomyndigheten