Uppgifter: Qatar betalade miljarder till jihadistgrupper – efter falkjakt

NYHETER

Flera grannländer och flygbolag bröt i går förbindelserna med Qatar, som anklagas för att understödja terrorism.

Nu skriver Financial Times vad som kan ha orsakat sprickan:

Att Qatar ska ha betalat miljarder i lösensumma till jihadistgrupper och rivalen Iran – efter att delar av kungafamiljen tillfångatagits under en falkjakt.

– Pengarna levererades i portföljer, säger en källa till Financial Times.

1 av 3 | Foto: HASAN JAMALI / TT / NTB Scanpix

I går öppnades en farlig spricka i Mellanöstern, enligt experter.

Egypten, Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain anklagar Qatar för att stödja islamistisk terrorism, och har brutit de diplomatiska relationerna. Flygbolagen Emirates, Etihad och lågprisbolaget Flydubai ställer in samtliga avgångar till och från Qatar.

Mattransporter till det rika emiratet Qatar stoppas vid den saudiska gränsen, skriver Al Jazeera. Något som väntas slå hårt mot landet, som just nu håller på att bygga upp landet inför fotbolls-VM 2022.

Qatar ställde i sin tur in sina flygningar till Saudiarabien med landets flygbolag Qatar Airways. Qatars utrikesdepartement har slagit tillbaka mot anklagelserna om att understödja terrorism.

– Uppviglingskampanjen baseras på lögner som gränsar till rena påhitt, säger man i ett uttalande.

Tillfångatogs under falkjakt

Nu avslöjar Financial Times vad som kan ha fått grannländerna att tappa tålamodet med Qatar.

Emiratet ska ha betalat omkring en miljard dollar (över åtta miljarder kronor) i lösensumma till jihadistgrupper och Iran.

Transaktionen ska ha skett i april efter att 26 personer från Qatar, vissa av dem medlemmar av kungafamiljen, tillfångatagits under en falkjakt i södra Irak.

Omkring 700 miljoner dollar ska ha gått till iranska styrkor och nära 300 miljoner dollar till två jihadistgrupper som har uppges ha kopplingar till al-Qaida.

– Det innebär att Qatar spenderat omkring en miljard dollar på den här galna affären, säger en källa till Financial Times.

Lösensummorna blev droppen

Affären kastar ljus på hur Qatar finansierar jihadister i Syrien genom att betala ut lösensummor för gisslan, enligt Financial Times källor. Men grannländerna tros se mest allvarligt på pengarna till Iran, som stödjer Syriens president Bashar al-Assad och anklagas för att underblåsa konflikter i arabvärlden.

Qatar har inte velat kommenterat uppgifterna i Financial Times. En källa nära Qatars regering uppger att betalningar har skett, men inte vart pengarna gått.

Lösensummorna blev droppen som fick bägaren att rinna över för grannländerna, säger en källa till Financial Times.

– Alla pengar levererades i portföljer. Kan du föreställa dig?

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Qatar